Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odhalili arzenál Talibanu: Teroristi získali zbrane z týchto krajín sveta!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Česká republika a Nemecko sú jedinými krajinami Európskej únie, ktorých zbrane boli od roku 2009 v Afganistane zaistené u bojovníkov radikálneho islamského hnutia Taliban. S odvolaním sa na nemecké ministerstvo obrany to dnes napísal denník Express vychádzajúci v Kolíne nad Rýnom. Nemecká opozícia v reakcii na toto odhalenie kritizovala nedostatočnú kontrolu nemeckého zbrojného vývozu.

O akú výzbroj išlo v prípade Česka, Express neupresňuje. Z nemeckého arzenálu medzinárodné jednotky ISAF afganským islamistom zabavili pištole, guľomety, automatické pušky G3 a krátke delo. Okrem toho im do rúk padlo niekoľko nemeckých zbraní z druhej svetovej vojny alebo výbušniny a granáty z produkcie niekdajšej komunistickej Nemeckej demokratickej republiky.

Ďalšími štátmi, ku ktorých výzbroji sa Taliban dostal, sú Rusko, Čína, Irán, USA a krajiny bývalej Juhoslávie. Podľa Expressu to vyplýva zo zoznamu, ktorý nemecké ministerstvo obrany poskytlo na základe interpelácie poslanca opozičnej strany Ľavica Jana van Akena. Databanka zhabaných zbraní a ich pôvodu sa podľa kolínskeho denníka vedie až posledné tri roky.

"Je zjavné, že nemecká kontrola nefunguje. Keď sú zbrane raz vyvezené, dostanú sa do všetkých vojen na svete a nemeckí vojaci potom musia bojovať proti nemeckým zbraniam," kritizoval van Aken údajné nedostatky pri kontrole nemeckého zbraňového exportu.

"Krajiny s porovnateľným zbrojným priemyslom ako Francúzsko a Veľká Británia evidentne nemajú takto veľké problémy s kontrolou, pretože francúzske alebo britské zbrane sa u Talibanu nenašli," dodal podpredseda Ľavice a armádny expert strany.

Na českú výzbroj v rukách Talibanu upozornil už v roku 2009 americký denník The New York Times. Z Českej republiky podľa neho pochádzala časť munície nájdená u niekoľkých zabitých afganských povstalcov. Išlo vtedy o náboje 7,62 x 39 milimetrov, ktoré sa okrem iného používajú v útočnej puške kalašnikov. Ukoristenie tejto munície Talibanom dával newyorský denník do súvislosti s korupciou a zlou disciplínou v radoch afganskej armády a polície, ktorým Česká republika od roku 2004 dávala zbrane a muníciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu