Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Taliban ukázal svoju silu, poskytol exkluzívne VIDEO útoku!

Základňu vyhodili do povetria
Základňu vyhodili do povetria (Zdroj: YouTube)

KÁBUL - Boli vnímaní ako nevzdelaní násilníci. Ale v súčasnosti afganské povstalecké hnutie plodí nebezpečných nových bojovníkov, ktorí využívajú najnovšie digitálne technológie na plánovanie a zverejňovanie útokov proti silám NATO a afganskej armáde či polícii, varujú analytici.

Ako napísala agentúra AFP, ozbrojenci pred časom zverejnili videonahrávku z útoku vykonaného 1. júna na americkú vojenskú základňu vo východoafganskej provincii Chóst pri hraniciach s Pakistanom. Z nej sú jasne vidieť oveľa rozvinutejšie techniky plánovania a realizácie akcie, ako sa pôvodne myslelo.

Záznam ukazuje bojovníkov, ako pred samotným útokom dostávajú od veliteľa pokyny s využitím modelu a satelitných snímok cieľa - predsunutej operačnej základne Salerno.

"Po prvé robíme túto operáciu pre slávu božiu, a po druhé kiež Alah prijme tento útok ako pomstu za spálenie koránov v Bagráme," hovorí na nahrávke veliteľ svojim bojovníkom. "Urobíme všetko pre to, aby sme sa vyvarovali civilných obetí," dodáva potom, čo vysvetlil, ako by jeho muži mali preniknúť do tábora.

Potom vstupnú bránu do zariadenia zničila veľká bomba na nákladnom automobile, ako útočné oddiely prenikli na základňu, aby vykonali druhú fázu akcie oblečené v amerických vojenských uniformách. Výbuch a následný boj boli natáčané z najmenej troch uhlov, čo dokazuje, že ozbrojenci mali niekoľko pozorovacích miest a už pri útoku počítali s tým, že videonahrávku neskôr využijú k propagandistickým účelom.

Analytici uvádzajú, že podobné organizované a zložité útoky prilákajú väčšiu pozornosť a publicitu, vyžadujú účasť menej ozbrojencov a budia dojem, že povstalci sú silnejší, než v skutočnosti môžu byť.

"Možno v niektorých prípadoch im ide len o mediálny dopad. Pri iných príležitostiach si hovoríme, že to vyzerá naozaj vážne. Tieto videonahrávky ukazujú, že majú skutočné schopnosti a technické znalosti," povedal západný predstaviteľ, ktorý nechcel byť menovaný.

Film zostrihaný zo záznamov vyhotovených pred a počas útoku v Chóste dostala najprv televízna stanica Al-Džazíra, ale neskôr sa objavil aj na internetovej stránke Talibanu Voice of Jihad.

"Toto video je jasnou pripomienkou, že si Taliban udržuje schopnosť pripraviť a uskutočniť útoky veľkého rozsahu," uviedla americká spoločnosť IntelCenter, ktorá ako súkromný kontraktor pracuje pre rozviedky a zhromažďuje informácie o teroristických webových stránkach.

Keď Taliban v rokoch 1996 až 2001 vládol Afganistanu, boli zakázané takmer všetky elektronické produkty ako neislamské. Fotografie živých vecí boli nelegálne a vlastniť videoprehrávač mohlo majiteľovi vyniesť verejné bičovanie. Ale teraz technológia hrá zásadnú úlohu v premenenej stratégii ozbrojencov so starostlivo naplánovanými akciami na miestach, ktoré predtým boli ťažkých útokov ušetrené, myslí si afganský analytik Vahíd Vafa.

"Napríklad pred piatimi rokmi by Taliban útočil v stovkách mužov a predovšetkým v odľahlých mestečkách. Ale teraz dokáže desať bojovníkov odviesť oveľa lepšiu 'prácu' pri sofistikovaných útokoch vo veľkých mestách," dodal. "Taliban tiež chce ukázať, že je veľmi morálne čistý, organizovaný a technologicky vyspelý, a k tomu dochádza zakaždým, keď si jedna strana v konflikte začne myslieť, že má šancu vrátiť sa späť k moci."

Afganský spisovateľ a analytik Vahíd Mudždá, ktorý pôsobil ako oficiálny činiteľ bývalého režimu Talibanu, dodal: "Toto je nová generácia Talibov, ktorí sú technologicky veľmi na výške, k čomu došlo preto, že čelia vysoko vyspelej armáde nepriateľa. Používajú GPS, používajú mapy na serveri Google, používajú kamery a prakticky všetky technológie digitálneho veku. Dokážu spôsobiť väčšie škody svojmu nepriateľovi, ak sú ich útoky dobre naplánované. "

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu