Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Merkelová vraj kvôli väzneniu Tymošenkovej zvažuje bojkot Eura 2012

Angela Merkelová
Angela Merkelová

BERLÍN/KYJEV - Nemecká kancelárka Angela Merkelová podľa informácií týždenníka Der Spiegel kvôli väzneniu ukrajinskej expremiérky Julie Tymošenkovej zvažuje bojkot majstrovstiev Európy vo futbale, ktoré Ukrajina spoluorganizuje. Ak do jeho začiatku Tymošenková nebude na slobode, chce vraj Merkelová odporučiť ministrom svojej vlády, aby na zápasy, ktoré sa budú hrať od 8. júna, nejazdili.

Tlačový úrad kancelárky sa k správe týždenníka nechcel vyjadrovať. Tymošenková si vo väzení odpykáva sedemročný trest za to, že podpísala pre Ukrajinu údajne nevýhodou zmluvu o dodávkach ruského plynu. Západ tvrdí, že rozsudok nad ňou bol politicky motivovaný. Kvôli represiám voči Tymošenkovej sa nemecký prezident Joachim Gauck nezúčastní májového summitu stredoeurópskych krajín na Kryme.

Podľa Spiegelu nepríde ani rakúsky prezident Heinz Fischer a slovinská hlava štátu Danilo Türk. Svoju účasť na schôdzke vraj zvažujú aj prezidenti Estónska a Lotyšska. Tymošenkovú dlhodobo trápia vážne problémy s chrbticou, prakticky nemôže vstávať z postele. Nemeckí lekári, ktorí ju prezreli, odporučili, aby sa liečila v Nemecku. "O to sa usiluje ministerstvo zahraničia, o to sa snaží môj úrad," povedala v piatok Merkelová.

Dnes sa kvôli tomu do nej pustil Vasilij Kiseljov zo Strany regiónov prezidenta Viktora Janukovyča. Tvrdí, že Merkelová evidentne na chvíľku zabudla, že vládne v Nemecku a nie na Ukrajine. Priania Merkelovej, aby sa Tymošenková liečila v Nemecku, považuje za "nehanebné zasahovanie do záležitostí Ukrajiny". O záchranu života svojej matky dnes v liste Frankfurter Allgemeine Zeitung nemeckú vládu prosí dcéra Tymošenkovej Jevhenija. "Osud mojej matky a mojej krajiny sú teraz jedno a to isté: ak zomrie ona, zomrie aj demokracia," tvrdí Jevhenija. Tymošenková už niekoľko dní na protest proti politickým represiám v krajine a fyzickému týraniu, ktorému je vraj vystavená, drží hladovku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu