Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Poľsko pre futbalový šampionát obnoví kontrolu na hraniciach

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Od pondelka budúceho týždňa až do ukončenia futbalových majstrovstiev Európy (1. júla) dočasne obnoví Poľská republika kontrolu na svojich vnútorných hraniciach. Nebudú však platiť žiadne obmedzenia a hranicu bude možné prekročiť ako doteraz, na hraničných priechodoch aj mimo nich (zelená hranica). Kontroly nebudú vykonávať nepretržite, osoby však môžu byť podrobené náhodným kontrolám.

 "Podľa potreby budú kontroly vykonávané najmä za účelom zabránenia príchodu nebezpečných fanúšikov na územie Poľskej republiky," vysvetľuje hovorca polície Michal Slivka.

V Poľsku už v piatok spustia pre návštevníkov šampionátu špeciálne telefónne linky. Tie budú viac ako mesiac (do 3. júla) 24 hodín denne poskytovať pre zahraničných návštevníkov rady v piatich svetových jazykoch (angličtina, nemčina, ruština, španielčina a taliančina). "Pôjde o akési číslo integrovaného záchranného systému. Okrem polície budú k dispozícii ďalšie služby v oblasti zdravotnej starostlivosti, dopravy a podobne," hovorí Slivka. Pevná telefónna linka bude bezplatná na čísle 0 800 200 300. Už v tejto chvíli až do 30. septembra bude možné volať aj na spoplatnené mobilné číslo +48 608 599 999 v čase od 10:00 do 22:00 hod. Počas konania EURO 2012 môžu návštevníci Poľska potrebné informácie získať aj na ďalšom telefónnom čísle +48 22 500 44 44, to je však tiež spoplatnené.

Sprievodcu pre fanúšikov je možné nájsť na internetovej stránke poľskej hraničnej stráže www.strazgraniczna.pl. Obsahuje tiež informácie o hraničných priechodoch a ďalšie užitočné informácie a odkazy na iné stránky vo viacerých jazykoch. Informácie o nákupe lístkov na verejnú dopravu či o rezervácii hotelov sa môžu návštevníci dozvedieť na stránke www.polishguide2012.pl. Na hraničných priechodoch s Ukrajinou budú vyznačené jazdné pruhy a miesta určené pre účastníkov majstrovstiev počas celého trvania podujatia. "Do výkonu služby budú zaradení príslušníci tak, aby vedeli komunikovať vo viacerých cudzích jazykoch, aby v prípade potreby usmernili fanúšikov," uviedla hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR Miroslava Slemenská.

Najjednoduchšie a najrýchlejšie prebiehajú colné kontroly u cestujúcich, ktorí neprevážajú žiaden tovar. "Pre všetkých fanúšikov – cestujúcich, ktorí plánujú aj dovoz alebo vývoz tovaru , odporúčame, aby sa pred cestou informovali o obmedzeniach pre dovoz alebo vývoz tovaru neobchodného charakteru. Tieto informácie sú zverejnené na oficiálnej webovej stránke finančnej správy," dodala Slemenská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu