Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Darcovia na Balkáne sľúbili 300 miliónov eur na domy pre utečencov

Štefan Füle
Štefan Füle (Zdroj: SITA)

SARAJEVO - Účastníci medzinárodnej darcovskej konferencie, ktorá sa v utorok uskutočnila v bosnianskom Sarajeve, prisľúbili príspevky v celkovej hodnote viac ako 300 miliónov eur na vybudovanie príbytkov pre utečencov z oblastí postihnutých vojnami na Balkáne.

Výstavba nových domov pre zhruba 74-tisíc ľudí pochádzajúcich zo štyroch republík bývalej Juhoslávie sa tak bude môcť začať už na jeseň. Novinárov o výsledku stretnutia informoval bosniansky minister pre utečencov Damir Ljubič, ktorý je s ním podľa vlastných slov spokojný. Prisľúbenú sumu označil za "veľmi dôležitý obnos na začatie realizácie programu", ktorá sa vďaka nej bude môcť začať v plánovanom termíne.

Program pomoci balkánskym vojnovým utečencom podporuje Európska únia, Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe ako aj Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov. Najštedrejším darcom je pritom EÚ, ktorá na päťročný projekt prispeje viac ako 230 miliónmi eur. "Dnešná konferencia je jasným znamením, že tento región si želá zanechať svoju minulosť bez toho, aby zabudol na deti, a pokračovať v ceste do budúcnosti ako dobrý európsky sused," povedal v Sarajeve komisár EÚ pre rozšírenie Štefan Füle. "Je to vynikajúci príklad veľmi dobrej regionálnej spolupráce štyroch zúčastnených krajín," dodal na margo spoločnej iniciatívy Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Chorvátska a Srbska. Vlády všetkých štyroch krajín na projekt vyčlenili dokopy 83 miliónov eur.

Konflikty v Bosne a Hercegovine, Chorvátsku a Kosove si vyžiadali vyše 130-tisíc obetí a viac ako tri milióny ľudí donútili opustiť svoje domovy. Odhaduje sa, že na Balkáne dodnes žije okolo 200-tisíc vojnových utečencov. Medzinárodný program je zameraný najmä na najzraniteľnejšie skupiny, ktoré stále prežívajú v núdzových príbytkoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu