Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

USA odrádzali KĽDR pred vypustením satelitu, letecké spoločnosti menia trasy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Spojené štáty americké naliehali v pondelok na Severnú Kóreu, aby neuskutočňovala jadrovú skúšku ani nevypúšťala na obežnú dráhu plánovaný satelit, a vyzvali Čínu, aby odhovorila svojho suseda od takýchto "provokačných akcií".

Severná Kórea pokračuje vo svojich plánoch vypustiť na obežnú dráhu telekomunikačný satelit napriek výzvam USA i z regiónu, aby tak nerobila a tiež pripravuje tretiu jadrovú skúšku, informovali v nedeľu juhokórejské médiá.

Juhokórejská tlačová agentúra Jónhap citovala nemenovaný zdroj zo spravodajskej služby, podľa ktorého Severná Kórea "tajne pripravuje jadrový test" na rovnakom mieste ako prvé dva.

Americké ministerstvo zahraničných vecí zopakovalo svoje odporúčanie Pchjongjangu, aby nevypúšťal satelit a upozornilo, že by tým Severná Kórea porušila rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN a dohodu o zákaze jadrových zbraní z 29. februára.

"Náš postoj zostáva rovnaký: nerobte to," konštatovala hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Victoria Nulandová. "Severokórejské vypustenie rakety by bolo vysoko provokačné, predstavovalo by to hrozbu regionálnej bezpečnosti a nebolo by to v súlade s jej nedávnymi záväzkami, že sa zdrží odpálenia akejkoľvek rakety dlhého doletu," dodala.

Niektoré ázijské letecké spoločnosti sa rozhodli zmeniť letové trasy, aby sa ich lietadlá vyhli severokórejskej rakete, ktorej vypustenie sa očakáva tento týždeň.

Severná Kórea uviedla, že satelit vypustí niekedy medzi štvrtkom a 16. aprílom, v závislosti od počasia. Tvrdí, že chce s jeho pomocou sledovať plodiny a prírodné zdroje a popiera podozrenie, že jeho vypustenie je v skutočnosti testom raketovej technológie dlhého doletu.

Letové trasy menia z tohto dôvodu filipínske i japonské aerolínie a Filipíny vyhlásili dokonca bezletovú zónu a vyzvali lode a rybárske člny, aby sa vyhli výsostným vodám na severovýchode krajiny, kam môžu dopadnúť trosky severokórejskej rakety.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu