Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Severná Kórea: Prípravy na vypustenie rakety sú ukončené

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PCHJONGJANG - Severná Kórea dnes oznámila, že ukončila prípravu plánovaného vypustenia rakety so satelitom do vesmíru. Opätovne tiež poprela, že pôjde o tajnú skúšku technológie rakiet dlhého doletu.

Predstavitelia severokórejského vesmírneho programu na tlačovej konferencii v Pchjongjangu potvrdili plány vypustiť raketu niekedy medzi 12.-16. aprílom v rámci osláv stého výročia narodenia zakladateľ KĽDR Kim Ir-sena. Tvrdenia, že ide o zámienku na vývoj raketovej technológie, označili za "nezmysel".

Rusko kritizovalo dnes Severnú Kóreu za plány vypustiť raketu. Týmto rozhodnutím Pchjongjang podľa ruského ministerstva zahraničných vecí ukázal, že nerešpektuje rozhodnutia Bezpečnostnej rady OSN obmedzujúce takéto kroky. Hovorca ministerstva zároveň vyzval na diplomatické riešenie sporu.

Južná Kórea medzitým varovala, že Pchjongjang prehĺbi svoju medzinárodnú izoláciu, ak raketu dlhého doletu napriek rozsiahlej zahraničnej kritike vystrelí. Najnovšia provokatívna akcia Severnej Kórey môže viesť aj k ďalším sankciám, zdôraznilo juhokórejské ministerstvo národného zjednotenia.

Japonský premiér Jošihiko Noda povedal, že Tokio bude s inými krajinami konzultovať, aké kroky podniknúť v prípade vypustenia severokórejskej rakety. Severnú Kóreu vyzval na zdržanlivosť s tým, že by išlo o porušenie a rezolúcie BR OSN.

Čína zopakovala dnes výzvy na pokoj a zdržanlivosť na Kórejskom polostrove. Všetky strany by mali dodržiavať medzinárodné právo, aby zabránili zhoršeniu napätia, uviedol na tlačovej konferencii hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu