Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Svet má strach: Severná Kórea začala odpočítavať štart rakety!

Unha-3 má vraj byť vypustená na mierové účely Zobraziť galériu (4)
Unha-3 má vraj byť vypustená na mierové účely (Zdroj: SITA)

PCHJONGJANG - V noci na dnešok SELČ sa otvorilo štartovacie okno pre vypustenie severokórejskej rakety so satelitom do vesmíru. Vzhľadom na nepriaznivé poveternostné podmienky je však vysoko nepravdepodobné, že by raketa dnes odštartovala. Uviedla to japonská agentúra Kjódó s odvolaním sa na nemenovaný vládny zdroj. To však nič nemení na fakte, že východná Ázia zostáva v obrovskom napätí.

"Počasie je zlé, navyše teraz už vypršal čas, ktorý bol k vyslaniu rakety pre dnešný deň stanovený," povedal spomínaný zdroj.

KĽDR oznámila medzinárodným leteckým, námorným a telekomunikačným úradom, že raketa, ktorá má vyniesť na obežnú dráhu družicu, odštartuje medzi 12. a 16. aprílom. Štart by sa mal uskutočniť v čase od 7:00 do 12:00 miestneho času (od polnoci do 5:00 SELČ).

Svetový mier má v rukách tento mladík. Súčasný vodca KĽDR Kim Čong-un.

Svet má strach: Severná
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Pchjongjang dnes nijak nespresnil čas kontroverzného štartu rakety, ktorý Západ považuje za zámienku pre test severokórejských raketových zbrojných technológií. V roku 2009 KĽDR pri podobnej situácii vyslala svoju raketu na druhý deň päťdňového štartovacieho okna, pripomenula agentúra AP.

Severná Kórea opakovane prehlasuje, že raketa Unha-3 bude vypustená s mierovými účelmi a jej jedinou úlohou bude vyniesť na orbitu komunikačnú družicu Kwangmjongsong-3 (Jasná hviezda-3). Tá má na Zem posielať informácie o úrode, lesnom bohatstve, prírodných zdrojoch a počasí v KĽDR.

Na dôkaz svojej "otvorenosti" severokórejský komunistický režim pozval do vesmírneho strediska Tongčchangri údajne až 200 zahraničných novinárov a v metropole Pchjongjangu inštaloval v tlačovom stredisku veľkú obrazovku, kde môžu ďalší reportéri štart sledovať.

Aj napriek tomu japonská armáda v centre Tokia umiestnila batériu protirakiet zem-vzduch Patriot, ktorá má chrániť metropolu. Ďalšia batéria je prichystaná na ostrove Okinawa. Vo Východočínskom mori hliadkujú japonské krížniky s protiraketovým systémom Aegis.

Svet má strach: Severná
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Svet má strach: Severná
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Miestne úrady vyzvali obyvateľov, aby bezprostredne po štarte rakety nevychádzali z domov kvôli možnému pádu úlomkov. Športové akcie boli zrušené alebo odložené. Filipínske úrady nariadili leteckým spoločnostiam, aby sa vyhli koridoru súbežnému s drahou kórejskej rakety. Odporúčanie sa týka asi dvadsiatich leteckých spoločností.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu