Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vystrelenie severokórejskej rakety bolo neúspešné, spadla do mora

Raketa spadla do mora
Raketa spadla do mora (Zdroj: SITA)

SOUL - Severná Kórea v piatok oznámila, že vystrelenie rakety nesúcej satelit na obežnú dráhu sa skončilo neúspechom. Potvrdila tak správy susedných krajín a USA, podľa ktorých sa severokórejská raketa zrútila do mora.

"Vedci, technici a experti v súčasnosti zisťujú, kde nastala chyba," uviedla oficiálna tlačová agentúra KCNA.

Južná Kórea, Japonsko ako aj Spojené štáty informovali, že raketa spadla niekoľko minút po odpálení do mora medzi Kórejským polostrovom a Čínou, západne od juhokórejského pobrežia, pričom preletela asi 120 kilometrov.

Severná Kórea oznámila, že vystrelí raketu nesúcu satelit medzi 12. a 16. aprílom. Tieto plány vyvolali veľkú medzinárodnú kritiku. Akcia sa uskutočnila pri príležitosti 100. narodenín bývalého prezidenta Kima Ir-sena. Západ a susedné krajiny KĽDR ju však považujú len za krycí manéver pre test rakety dlhého doletu. Vystrelením severokórejskej rakety sa bude v piatok zaoberať Bezpečnostná rada OSN.

Odpálením rakety dlhého doletu porušila rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN. Konštatoval to nemenovaný predstaviteľ ruského ministerstva zahraničných vecí, ktorého dnes citovala tlačová agentúra Interfax.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu