Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Maďarský prezident Schmitt zrušil svoj piatkový program

Pál Schmitt
Pál Schmitt

BUDAPEŠŤ - Maďarský prezident Pál Schmitt, ktorému budapeštianska univerzita včera odobrala doktorský titul, zrušil celý svoj piatkový program.

 Informovala o tom prezidentská kancelária, neuviedla však dôvod prezidentovho rozhodnutia, ktoré podnietilo špekulácie o jeho prípadnej rezignácii, k čomu ho vyzývala opozícia aj médiá. Schmitt sa mal v piatok stretnúť so slovinským ministrom zahraničia a v parlamente sa mal zúčastniť na udeľovaní cien za patenty. Prezidentov blízky spojenec premiér Viktor Orbán odmietol v piatkovom rozhovore pre maďarský rozhlas špekulovať o možnom odstúpení hlavy štátu. "Takéto rozhodnutie musí urobiť len on sám," povedal.

Senát Semmelweisovej univerzity vo štvrtok rozhodol o odobratí doktorského titulu Schmittovi, ktorý ho získal v roku 1992 na základe spornej dizertačnej práce. Dôvodom sú pretrvávajúce podozrenia, že niektoré časti jeho dizertačnej práce sú odkopírované. Jeho práca tak podľa akademického senátu nespĺňa profesionálne a etické požiadavky na získanie doktorátu. Prezident sa o rozhodnutí dozvedel na letisku vo Frankfurte počas návratu z juhokórejského Soulu, odmietol však poskytnúť vyjadrenie. Schmitt si údajne pri zisku doktorandského titulu pomohol prácou svojho vtedajšieho kolegu z Medzinárodného olympijského výboru Nikolaja Georgieva. Prezident sa však bráni a tvrdí, že táto pasáž bola všeobecne dostupným "základným materiálom".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu