Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Orbán navrhol za prezidenta Jánosa Ádera

Viktor Orbán
Viktor Orbán

BUDAPEŠŤ – Predseda maďarskej vlády a šéf Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz Viktor Orbán dnes na rokovaní s blokom parlamentných frakcií vládnucich strán Fidesz a Kresťanskodemokratickej ľudovej strany (KDNP) navrhol za kandidáta na post nového maďarského prezidenta europoslanca Jánosa Ádera.

Informoval o tom podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI Orbánov hovorca Péter Szijjártó. Ako povedal, premiér návrh zdôvodnil tým, že Ádera považuje za osobnosť, ktorá dokáže poskytnúť Maďarsku istotu a vypočítateľnosť.

Jeho najdôležitejšou úlohou bude posilnenie ústavného systému, dodal Orbán. Predseda poslaneckého klubu Fideszu János Lázár oznámil, že Áder prijal kandidatúru a poslanecké kluby vládnucich strán ho podporia.

Áder je 53-ročný právnik a politik, ktorý sa narodil v Csorne. Od roku 1985 do roku 1990 pracoval ako vedecký pracovník Sociologického ústavu Maďarskej akadémie vied (MTA), kde sa zaoberal výskumom zákonodarnej činnosti parlamentu.

Do Fideszu vstúpil v roku 1988. Poslancom maďarského Národného zhromaždenia bol v rokoch 1990-2009. V rokoch 1998-2002 bol predsedom parlamentu, od roku 2002 do roku 2006 jeho podpredsedom a predsedom parlamentnej frakcie Fideszu. Od roku 2009 je poslancom Európskeho parlamentu. Jeho manželka Anita Herczeghová je sudkyňa, majú tri dcéry a syna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu