Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Sarkozy už nedebatuje: Merah bude pochovaný vo Francúzsku a hotovo!

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy vo štvrtok nariadil, aby vraha siedmich ľudí Mohammeda Meraha pochovali vo Francúzsku, a stať by sa tak podľa neho malo "bez debaty".

Hlava krajiny galského kohúta tak reagovala na odmietavé stanovisko toulouského starostu, ktorý nechce, aby miesto posledného odpočinku 23-ročného Francúza alžírskeho pôvodu bolo na území jeho mesta. Rovnaké stanovisko vo štvrtok vydala aj alžírska vláda, ktorá tak odmietla želanie Merahových príbuzných.

"Bol Francúz. Nechajte, nech je pochovaný (vo Francúzsku), a už o tom nedebatujme. Už som povedal, čo si myslím o Merahovi, ktorý sa správal ako netvor," povedal Sarkozy na margo aktuálneho vývoja udalostí. Iniciatívu Merahovho otca, ktorý chce žalovať francúzske špeciálne jednotky za vraždu syna, označil za "hlboko neúctivú a neprístojnú". "Ako hlava štátu by som bol radšej, keby sme ho chytili živého. Spravili sme pre to všetko, polícia odviedla pozoruhodnú prácu a viac-menej si myslím, že tieto spory boli hanebné," dodal Sarkozy.

Merah sa priznal k vražde troch príslušníkov výsadkárskeho pluku v Montaubane a Toulouse ako aj k vraždám troch židovských detí a rabína. Minulý štvrtok ho po viac ako 30-hodinovom obliehaní jeho bytu v Toulouse usmrtili špeciálne sily.

Pochovanie v dnešných večerných hodinách nasledovalo po dlhých dňoch bolestnej diskusie o tom, čo robiť s telom 23-ročného francúzskeho občana alžírskeho pôvodu Meraha.

Na pohrebe sa zúčastnilo 30 Merahových príbuzných a priateľov. Konal sa za prísnych bezpečnostných opatrení, pričom novinári nemali na cintorín prístup.

Jeho otec, pochádzajúci z Alžírska, ho chcel pochovať v tejto severoafrickej krajine, ale tamojšie úrady odmietli jeho žiadosť.

Polícia tvrdí, že Merah nafilmoval svoje vražedné vyčíňanie, pri ktorom zastrelil tento mesiac tri školopovinné židovské deti, rabína a troch francúzskych výsadkárov.

Meraha, ktorý bol vyznávačom radikálneho islamu a podľa vlastných slov bol napojený na teroristickú sieť al-Káida, smrteľne postrelila do hlavy minulý týždeň polícia v Toulouse.

Abdallah Zekri z Francúzskej moslimskej rady vyhlásil, že Merah bol pochovaný v moslimskej časti cintorína v Cornebarrieu, štvrti juhofrancúzskeho Toulouse.

Strelcove zločiny sú najhoršími teroristickými útokmi vo Francúzsku za posledné roky. Informácie priniesli agentúry AP a DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu