Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Brat strelca z Toulouse: Pôjde pred súd

Strelec Mohammed Merah
Strelec Mohammed Merah

PARÍŽ - Starší brat strelca z Toulouse pôjde pred súd a pravdepodobne aj do väzenia. Informoval o tom v nedeľu právnik jeho priateľky Guy Debuisson.

Abdelkadera Meraha spolu s priateľkou zadržali v stredu po tom, čo jeho brata Mohammeda v byte obkľúčilo policajné komando. Priateľku po vypočutí v nedeľu prepustili.

"Je to pre ňu úľava, ale je tiež zničená, pretože (Abdelkader) pôjde pred súd. Dozvedá sa o jeho dvojitom živote," povedal Debuisson. Podľa jeho slov polícia proti jeho klientke nič nemá, pretože "nevedela nič o skutočnom, tajnom živote svojho muža". Pár je údajne zosobášený náboženským obradom, ktorý však francúzske zákony neuznávajú. Právnik tiež povedal, že na základe dôkazov, ktoré vyplynuli z vypočúvania, "je veľmi veľká šanca, že pôjde do väzenia".

Dvadsaťdeväťročný Abdelkader Merah počas vypočúvania povedal, že je hrdý na činy svojho brata, ktorý zavraždil siedmich ľudí. Priznal sa, že mu pomohol ukradnúť motorku, na ktorej utekal po vykonaní svojich činov, poprel však, že by poznal jeho vražedné plány. Polícia už naznačila, že by mohol byť obvinený zo spolupáchateľstva.

Mohammeda Meraha, francúzskeho občana alžírskeho pôvodu, vo štvrtok usmrtili špeciálne sily po viac ako 30-hodinovom obliehaní jeho bytu. Francúzski vyšetrovatelia v piatok oznámili, že 23-ročný strelec z Toulouse konal sám, napriek tomu sa však snažia zistiť, či nemal nejakú logistickú alebo ideologickú podporu. V aute jeho brata, ktorý je rovnako stúpencom moslimských extrémistov, polícia totiž našla výbušniny. Bezpečnostným službám bol Abdelkader známy už od roku 2007, keď pomáhal pašovať militantov do Iraku. Otázkou tiež ostáva, ako si útočník, podľa vlastných slov stúpenec al-Kájdy, dokázal zadovážiť nákladný arzenál zbraní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu