Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Video z útokov bolo nakrútené z pohľadu vraha: Počuť krik obetí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PARÍŽ - Video, zachytávajúce útoky moslimského strelca na francúzskych vojakov a židovskú školu, bolo zaslané parížskej redakcii televízie al-Džazíra, ale nie samotným podozrivým Mohamedom Merahom. Informovala o tom v utorok francúzska polícia. Tým sa zvyšuje riziko, že Merah mal komplica.

Panarabská televízia so sídlom v Katare sa v utorok rozhodla neodvysielať video s názvom "Al-Káida útočí na Francúzsko", ktoré bolo zrejme nakrútené z pohľadu vraha, ale jeho tvár nevidieť, zato však obsahuje krik obetí. Rozhodnutie nasledovalo po žiadosti prezidenta Nicolasa Sarkozyho, aby televízie video neodvysielali.
      
Zdroj blízky vyšetrovaniu prípadu uviedol, že video neposlal 23-ročný francúzsky občan alžírskeho pôvodu Mohamed Merah, ktorého vo štvrtok 22. marca zabila špeciálna policajná jednotka pri prestrelke, nasledujúcej po 32-hodinovom policajnom obliehaní obytného domu v meste Toulouse.
      
Ďalší predstaviteľ povedal, že obálka zaslaná al-Džazíre v stredu 21. marca mala poštovú pečiatku veľkého poštového spracovateľského strediska pre oblasť okolo Toulouse. To znamená, že nie je jasné, odkiaľ presne bola poslaná.
      
Prvý predstaviteľ informoval, že policajní odborníci dospeli k záveru, že obálku neposlal Merah. Nenaznačil však, či súčasťou analýzy boli aj odtlačky prstov, DNA, sledovanie a ďalšie údaje.
      
Meraha obkľúčila polícia v obytnom dome v minulý týždeň v stredu pred svitaním. Polícia nevysvetlila, prečo podľa jej názoru Merah nedal predtým balík do pošty.
      
Prokuratúra informovala, že Merah nafilmoval všetky útoky, ktoré sa začali 11. marca zabitím francúzskeho vojaka. Kým ukončil svoje vražedné vyčíňanie, zastrelil ďalších dvoch vojakov-výsadkárov, tri židovské deti a rabína. Zranenia utrpel jeden študent a ďalší výsadkár.
      
Polícia uviedla, že Merah sa k útokom prihlásil a povedal jej, že je napojený na al-Káidu, navštívil Afganistan a absolvoval výcvik streľby v militantnom pakistanskom kmeňovom regióne Waziristan.
      
Sarkozy označil útoky za dielo vlka-samotára, ale vyšetrovatelia spochybňujú niektoré Merahove tvrdenia a sú otvorení voči možnosti, že mal komplicov.
      
Predbežné obvinenia zo spolupáchateľstva pri vražde a terorizme boli vznesené proti Merahovmu staršiemu bratovi Abdelkaderovi, hoci sa neobjavili žiadne dôkazy, že sa na streľbe priamo zúčastňoval. Nie je ani jasné, či Abdelkader poslal video.
      
Šéf parížskej redakcie al-Džazíry Zied Tarrouche povedal, že video je jednoznačne zostrihané, doplnené náboženskými piesňami a prednesom veršov z Koránu.
      
Zábery boli urobené zrejme z pohľadu zabijaka, asi kamerou zavesenou na krku. Tarrouche opísal video televíznej stanici BFM. Dodal, že bolo dosť roztrasené, ale malo vysokú technickú kvalitu.
      
"V momente vrážd počuť výstrely. Počuť hlas tejto osoby, ktorá vraždy spáchala. Počuť tiež výkriky obetí, hlasy boli skomolené," dodal Tarrouche.
      
Záznam sa nachádzal na USB kľúči, ku ktorému bol priložený list napísaný zlou francúzštinou, s gramatickými a pravopisnými chybami. V liste sa tvrdilo, že strelecké útoky boli vykonané v mene al-Káidy. Druhý predstaviteľ uviedol, že list bol napísaný rukou veľkými písmenami. Video dostala redakcia z anonymného zdroja v pondelok 26. marca a hneď ho odovzdala polícii.
      
Al-Džazíra dostala mnoho žiadostí médií, aby si video mohli pozrieť, ale televízia všetky odmietla.
      
Merahova rodina chce, aby bol pochovaný v rodnom Alžírsku. Telo zrejme prevezú do krajiny vo štvrtok 29. marca, a to v prípade, že alžírsky konzulát na to dá povolenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu