Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

TOP zamestnávatelia sveta: Tipnite si, pre koho robí 3,2 milióna ľudí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA/LONDÝN - Britská BBC sa rozhodla posvietiť si na najväčších zamestnávateľov sveta a tu je výsledok. Podľa nej s viac ako tromi miliónmi ľudí na výplatných páskach sa tým TOP stala americká armáda. So značným odstupom za ňou nasleduje ďalšia štátna inštitúcia, čínska armáda. Až na treťom mieste sa umiestnila súkromná firma.

Hoci Číňania skončili druhí, v desiatke najväčších zamestnávateľov obsadili štyri miesta (tri patria čínskym firmám, štvrté taiwanskému Foxconnu, ktorý má väčšinu závodov v Číne), zatiaľ čo Američania len tri.

Európania obsadili jedinú, piatu priečku, na ktorú sa dostala britská zdravotná služba NHS s 1,7 milióna zamestnancami. Ešte pred ňou sa umiestnil známy reťazec rýchleho občerstvenia McDonald 's. BBC ale upozornila na to, že v prípade štyroch pätín ide o franšízy, ktoré fakticky patria iným firmám.

Trochu klamný je aj rozdiel medzi americkou a čínskou armádou. Tá prvá zahŕňa do svojich stavov aj 1,6 milióna civilných zamestnancov. Ich počet nie je v prípade Číny známy, na druhej strane ale značnú časť tamojšej armády tvoria odvedenci, ktorých možno len ťažko považovať za zamestnancov.

Top desať v miliónoch ľudí:

1. Armáda USA 3,2

2. Armáda Číny 2,3

3. Walmart (USA) 2,1

4. McDonald‘s (USA) 1,9

5. NHS (Veľká Británia) 1,7

6. Štátna ropná spoločnosť (Čína) 1,6

7. Štátne rozvodné siete (Čína) 1,5

8. Indické železnice 1,4

9. Indická armáda 1,3

10. Foxconn (Taiwan) 1,2

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu