Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Boj na život a na smrť: Takto naše bunky ničia rakovinu!

T-lymfocyt bojuje s rakovinou
T-lymfocyt bojuje s rakovinou (Zdroj: YouTube)

CAMBRIDGE - Univerzite v Cambridgi sa podarilo urobiť unikátny videozáznam súboja na život a na smrť, ktorý medzi sebou zvádzajú bunka ľudského imunitného systému s bunkou rakovinového nádoru.

Video zachytáva cytotoxický T-lymfocyt (zobrazený zeleno a žlto) pod mikroskopom v neľútostnom dueli s bunkou rakoviny (zobrazená modro). Obaja súperi merajú iba 10 mikrónov, to je zhruba desatina hrúbky ľudského vlasu. Záznam je 92-krát zrýchlený. O aké rakovinové bunky na zázname ide, vedci neuviedli.

T-lymfocyty sú zvláštnym druhom bielych krviniek, ktoré hrajú dôležitú úlohu v imunitnom systéme ľudského organizmu. "Ak sú bunky v našom tele infikované vírusmi alebo rakovinovým bujnením, potom ich takéto zabijácke bunky odhalia a zničia, bez toho, aby porušili susediace zdravé bunky," vysvetlila profesorka Gillian Griffithsová.

Jej laboratórium skúma možnosti, ako ovládnuť týchto "nájomných vrahov" za účelom zlepšenia liečby rakoviny a minimalizovania ich útokov na zdravé bunky, ako sa to stáva pri poruchách imunitného systému.

Rakovina pod mikroskopom

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu