Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bratislava pokorila Prahu, je 5. najbohatším regiónom únie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Praha bola v roku 2009 siedmym najbohatším regiónom v Európskej únii, čo znamená prepad o jednu priečku oproti predchádzajúcemu roku. Jej hrubý domáci produkt v prepočte na obyvateľa dosahoval 175 percent priemeru EÚ, ukázali dnes zverejnené dáta Eurostatu. Českú metropolu ale v "bohatosti" predstihol Bratislavský kraj, ktorému patrí piata pozícia (177 percent) a ktorý bol pred rokom deviaty.

Zďaleka najbohatším únijným regiónom bol v roku 2009 vnútorný Londýn, v ktorom hrubý domáci produkt v prepočte na obyvateľa dosahoval 332 percent únijného priemeru.

Zatiaľ čo 17 únijných regiónov malo v roku 2009 HDP nad 150 percentami únijného priemeru, tak u 22 ďalších to bolo naopak menej ako 50 percent. Najchudobnejšie regióny štatistici hlásia z Bulharska, kde sa dva z nich pohybovali dokonca pod hranicou 30 percent priemeru EÚ. Medzi dvadsiatkou najchudobnejších regiónov figuruje päť bulharských, šesť rumunských, štyri maďarské a päť poľských oblastí a žiadny región zo západnej či južnej Európy.

Štatistici vo svojich porovnávaniach použili takzvané štandardy kúpnej sily (PPS). To je umelo vytvorená menová jednotka, ktorá sa používa pri medzinárodných porovnaniach. Jej výhodou je, že sa v nej do istej miery vyrovnávajú rozdiely, ktoré inak existujú medzi kúpnou silou národných mien jednotlivých štátov. Všeobecne je možné povedať, že za jeden PPS by sa kúpilo rovnaké množstvo tovaru alebo služieb vo všetkých krajinách.

Pozíciu Prahy i Bratislavy ale môžu do značnej miery ovplyvňovať ľudia, ktorí do oboch metropol dochádzajú z okolia, čo však platí pre rad regiónov Európy. Pri Prahe sa to týka predovšetkým Stredočeského kraja, ktorý je so 74 percentami priemeru EÚ druhý najbohatší v Česku. Jeho pozíciu ale zráža práve každodenný odliv obyvateľov dochádzajúcich za prácou do metropoly.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu