Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najväčšie železničné katastrofy za posledné roky

Katastrofa z roku 2006 pri meste Lingen
Katastrofa z roku 2006 pri meste Lingen (Zdroj: SITA)

VARŠAVA/PRAHA - Výber zrážok vlakov v Európe od roku 2000, pri ktorých zomreli ľudia:

4. januára 2000 - Zrážka dvoch osobných vlakov na stanici Aasta východne od nórskeho mesta Lillehammer si vyžiadala 19 mŕtvych. Rýchlik idúci z mesta Trondheim na juh do Osla sa zrazil s miestnym vlakom smerujúcim z mesta Hamar na sever do Reny.

28. februára 2001 - Desať ľudských životov a 70 zranených si vyžiadala zrážka dvoch vlakov pri meste Selby v grófstve Yorkshire na severe Anglicka. Príčinou tragédie bolo auto, ktoré spadlo z diaľničného mosta na trať. Osobný vlak sa pri náraze do auta vykoľajil a v plnej rýchlosti narazil do protiidúceho nákladného vlaku.

27. marca 2001 - Najmenej osem ľudí prišlo o život pri čelnej zrážke vlakov asi 20 kilometrov od Bruselu na trati Leuven-Ottignies. Katastrofu pravdepodobne spôsobil strojvodca prázdnej súpravy, ktorý prehliadol červené návestie.

26. februára 2002 - Zrážka dvoch nákladných vlakov blízkosti stanice v obci Wumpersdorf pri Viedni si vyžiadala šesť ľudských životov a 16 zranených.

11. júna 2003 - Pri zrážke dvoch regionálnych vlakov v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko zahynulo šesť ľudí a ďalších 25 bolo zranených. Vlaky sa čelne zrazili na jednokoľajovej trati v blízkosti mesta Schrozberg v okrese Schwäbisch Hall.

7. januára 2005 - Sedemnásť mŕtvych a 50 zranených si vyžiadala zrážka osobného vlaku s nákladnou súpravou pri Bologni na severe Talianska. Príčinou nešťastia bolo pravdepodobne ľudské zlyhanie, keď jeden zo strojvodcov v hmle prehliadol návestie "stoj".

22. septembra 2006 - Pri meste Lingen v severozápadnom Nemecku havaroval rýchlostný magnetický vlak Transrapid; zahynulo 23 osôb a 11 ľudí bolo zranených. Vlak využívaný v rámci skúšok na testovacej trase i na turistické výlety narazil v rýchlosti asi 200 kilometrov za hodinu do dielenského vozidla, ktorý stál na trati.

11. októbra 2006 - Šesť mŕtvych a 16 zranených si vyžiadala zrážka osobného a nákladného vlaku v severovýchodnom Francúzsku. Vlaky sa zrazili pri dedine Zoufftgen asi 20 kilometrov od hranice s Luxemburskom.

15. februára 2010 - Pri čelnej zrážke dvoch regionálnych vlakov blízko flámskeho mesta Halle v strednom Belgicku zahynulo 18 ľudí a ďalších 125 bolo zranených. Jedenásť ľudí bolo zranených ťažko.

29. januára 2011 - Desať mŕtvych a desiatky zranených si vyžiadala železničná nehoda na východe Nemecka, pri ktorej sa v oblasti Magdeburgu čelne zrazili nákladný a osobný vlak.

3. marca 2012 - Pri zrážke dvoch vlakov pri obci Szczekociny na juhu Poľska zahynulo najmenej 15 ľudí a viac ako 50 ich bolo zranených, väčšinou ťažko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu