Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tornáda zrovnávali domy so zemou, najmenej 11 obetí

Ničivé následky po sérii tornád Zobraziť galériu (5)
Ničivé následky po sérii tornád (Zdroj: SITA)

HARRISBURG - Stredozápad Spojených štátov zasiahla v týchto dňoch séria tornád, ktorá si vyžiadala najmenej 11 obetí. Búrková činnosť spojená s možným rizikom vzniku tohto fenoménu sa podľa meteorológov presunie na východ, kde môže ohroziť ďalších ľudí.

Tornáda si doteraz vyžiadali aj rozsiahle materiálne škody - zničili niekoľko domov, vytrhávali zo zeme stromy a niektoré autá skončili v priľahlých jazerách.

Najviac postihnuté je mesto Harrisburg v štáte Illionis. Tornádo ho zasiahlo ešte v stredu o 4.30 miestneho času (11.30 SEČ), keď väčšina ľudí spala. Živel v tomto 9-tisícovom mestečku pripravil o život najmenej šiestich ľudí a zranil ďalších asi sto. Vzdušný vír pohybujúci sa rýchlosťou až 270 kilometrov za hodinu tiež zničil 300 domovov a zrovnal so zemou aj miestnu obchodnú štvrť. "Vyzerá to tu ako po vojne," komentoval katastrofu šéf miestnych hasičov Bill Summers.

Ničivá búrka odštartovala tohtoročnú tornádovú sezónu v USA. Tornáda tam vlani zabili 552 ľudí, čo bolo najviac od roku 1936.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu