Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V USA vyčíňala desiatka tornád, najmenej 17 zranených

Škody po tornádach Zobraziť galériu (7)
Škody po tornádach (Zdroj: SITA)

DALLAS - Najmenej 17 ľudí utrpelo zranenia pri približne desiatich tornádach, ktoré v noci nadnes zasiahli americký štát Texas, nebolo však hlásené žiadne obete na životoch.

Tornáda udreli počas silnej búrky v metropolitnej oblasti Dallas-Fort Worth. Silný vietor, dážď a krupobitie spôsobili chaos v tejto štvrtej najľudnatejšej oblasti Spojených štátov. Mnohí zo 6,3 milióna obyvateľov sa museli ponáhľať do bezpečia.
      
Na predmestí Arlingtonu utrpelo zranenia sedem osôb. Väčšinou išlo o ľahké zranenia. Jedného človeka však zasiahol vyvrátený strom a je v kritickom stave.
      
V Lancasteri, južne od Dallasu, bolo poškodených 300 objektov. Zranenie tam utrpelo desať ľudí, z toho dvaja sú zranení vážne, uviedol hovorca lancasterskej polície.
      
Na medzinárodnom letisku Dallas-Fort Worth krupobitie poškodilo 110 lietadiel a uviazli tam desaťtisíce cestujúcich. Štyridsať príletov museli odkloniť.  
      
Sezóna tornád sa v Spojených štátoch tohto roku začala skoro. Doteraz si tohtoročné tornáda vyžiadali 57 obetí na životoch na Stredozápade a juhu krajiny.
      
Zvýšilo to obavy, že sa zopakuje situácia z roku 2011, v ktorom pri nepredvídateľných búrkach zahynulo v USA najviac ľudí takmer za storočie.
     
V roku 2011 americké úrady zaznamenali 550 úmrtí v dôsledku tornád - vrátane 316 obetí z piatich amerických štátoch na juhu krajiny (z 27. apríla) a 161 ľudí, ktorí 22. mája zahynuli pri obrovskom tornáde v Jopline v Missouri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu