Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Rómovia sa boja vojny: Píšu anglickej kráľovnej Alžbete a žiadajú o pomoc!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA/PŘEROV - Strach z občianskej vojny, sociálnych nepokojov aj obavy o osud svojich detí mátajú rómskych obyvateľov Přerova. Rozhodli sa preto presťahovať do Anglicka a požiadať o pomoc symbol tejto krajiny - samotnú kráľovnú Alžbetu II.

Rómovia sa rozhodli napísať spoločný list, v ktorom anglickú královnú požiadajú o azyl a vyrozprávajú jej svoje ťažké životné osudy. V tejto časti Česka je totiž už niekoľko rokov napätá situácia. 

"Stupňuje sa to, tak na čo máme čakať? Máme obavy o seba aj o deti a nechceme riskovať občiansku vojnu. Nebojíme sa skínov - tie ich pochody bývajú ohlásené - ale toho, že do ulíc raz výjdu obyvatelia Přerova," uviedol jeden z nich pre denik.cz. Ako dodal, on aj ďalší, čo odchádzajú do Anglicka, chcú v krajine normálne pracovať "ako každý."

Z mesta už odišlo niekoľko rómskych rodín. Vystrašila ich situácia po dvoch pochodoch ultrapravičiarov v roku 2009 a 2011, ktoré sa zvrhli na násilnosti.

"Mnohí z nich majú obavy, pretože nálady v spoločnosti sú čoraz napätejšie. Vo Veľkej Británii navyše žije niekoľko Rómov, ktorí sú úspešní a darí sa im," vysvetlil situáciu Richard Kořínek z pobočky organizácie Človek v ohrození.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu