Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Putin v klietke: Obvinenie z terorizmu a sprenevery!

Putin
Putin "za mrežami" (Zdroj: YouTube)

MOSKVA - Ako vírus sa ruským internetom šíri fiktívna videoreportáž o tom, že bývalého premiéra Vladimira Putina zatkli a teraz čelí pred súdom obvineniam z terorizmu a zo sprenevery. Na video "zachytávajúce" udalosť sa len na serveri YouTube pozrelo viac ako 1,3 milióna divákov.

Najmocnejšieho ruského politika v ňom súdi rovnaký sudca, ktorý už poslal za mreže Putinovho protivníka, niekdajšieho ropného magnáta Michaila Chodorkovského.

"Doslova pred tromi hodinami eskorta doviedla expremiéra k súdu. Hovorkyňa sudcu Viktora Danilkina vysvetlila situáciu oznámením, že dnes začalo čítanie rozsudku. Tvrdia to v "reportáži" zo súdnej siene, kde sa v zamrežovanej klietke pre obvinených ocitá muž veľmi podobný šéfovi vlády. Obžalovaý je vraj zo "sprenevery štátneho majetku vo zvlášť veľkom rozsahu", "finančných machinácií" a prekročenia služobných právomocí. Na ďalší deň má nasledovať verdikt za "hlavný bod obvinenia: organizovanie teroristických útokov s cieľom zastrašiť obyvateľstvo a ovplyvniť štátne úrady".

"Putin Vladimir Vladimirovič, občan Ruskej federácie," odpovedá na otázku sudcu fiktívny premiér slovami, ktoré si autori fikcie "vypožičali" zo skutočnej reportáže o účasti manželov Putinových na predminulom sčítaní obyvateľstva.

"Politická satira sa tesne priblížila čiernemu humoru," komentuje server NEWSru.com. Ale dielo sprevádzajú aj zapálené polemiky Putinových stúpencov a odporcov. "Skôr alebo neskôr si všetko zodpovie!", "To je ono, reportáž mojich snov!" znie z jedného tábora. "Putin bude prezidentom, či chcete, alebo nie," odpovedá protistrana.

Podľa NEWSru.com je fiktívna reportáž pravdepodobne reklamou na film Atentát na Rusko, natočeného podľa knihy zbehlého dôstojníka ruskej tajnej služby FSB Alexandra Litvinenka, obviňujúceho svojho niekdajšieho chlebodarcu a Putina z krvavých atentátov v ruských mestách v roku 1999. Film doteraz nebolo možné v Rusku premietať, v najbližších dňoch má však vyjsť na DVD.

Nového prezidenta budú Rusi voliť 4. marca a hlavným favoritom je opäť Vladimir Putin, ktorý v Kremli vládol už v rokoch 2000 až 2008, než sa kvôli obmedzeniam v ústave musel na štyri roky presťahovať "len" do čela vlády. Nový šéf štátu bude po novom volený až na šesť rokov.

Putin "za mrežami"

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu