Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Poznáme najdrahšie mesto na svete: Je ním Zürich!

Zürich
Zürich

BRATISLAVA - Najdrahším mestom na svete sa po prvý raz od zostavovania rebríčku stala švajčiarska metropola Zürich.

Vyplýva to z prieskumu nezávislej agentúry Economist Intelligence Unit (EIU), ktorá porovnávala ceny desiatok produktov a služieb v 130 mestách sveta. Zürichu sa podarilo z najvyššieho stupienka zosadiť japonské Tokio, ktoré na tretie miesto odsunulo ďalšie švajčiarske mesto Ženevu.

Každoročne zostavovanému rebríčku, ktorý EIU vytvára viac ako 30 rokov, tradične dominujú švajčiarske a austrálske mestá. Nie je tomu inak ani v roku 2012, keď sa do prvej dvadsiatky dostalo päť austrálskych miest, pričom Sydney a Melbourne sú v prvej desiatke.

Do tej sa spomedzi európskych metropol dostali aj nórske Oslo, francúzsky Paríž a nemecký Frankfurt. Najdrahším mestom na severoamerickom kontinente je podľa prieskumu EIU kanadský Vancouver na 27. mieste, pričom najdrahším americkým mestom sa stalo Los Angeles (37. miesto). Najväčšie mesto USA New York klesol z minuloročného siedmeho miesta až o 40 priečok.

Na tých najspodnejších priečkach sa nachádzajú indické mestá Mumbaj a Naí Dillí a iránsky Teherán. Ako najlacnejšie mesto pre život z prieskumu vyšlo pakistanské mesto Karáči.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu