Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Ďalšie zníženie ratingu aj pre Slovensko: Trhy začali opäť padať!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Medzinárodná ratingová agentúra Moody's v pondelok zhoršila dlhodobý rating Slovenskej republiky na úroveň A2 zo stupňa A1. Výhľad ratingu upravila na negatívny zo stabilného. Agentúra rozhodnutie zdôvodnila najmä obavami z vývoja dlhovej krízy v eurozóne a hospodárskeho spomalenia regiónu, čo môže negatívne vplývať na schopnosť vlády plniť svoje ciele v oblasti rozpočtovej konsolidácie a zvrátiť nepriaznivý trend vývoja dlhu.

Hlavným dôvodom aktuálneho zníženia ratingu Slovenska o jeden stupeň je situácia v eurozóne, avšak agentúra Moody's zohľadnila aj pád vlády Ivety Radičovej či prehlbujúce sa zadlženie krajiny. "Neistota vyhliadok inštitucionálnych reforiem v eurozóne a slabý makroekonomický výhľad v regióne," uvádza základné dôvody svojho rozhodnutia agentúra.

Ako vysvetlil analytik UniCredit Bank Dávid Dereník, práve situácia v eurozóne a silne exportné naviazanie SR na štáty tohto zoskupenia je hlavným dôvodom poklesu hodnotenia Slovenska. "Ide v podstate o nasledovanie konkurenčnej agentúry, ktorá tento krok vykonala v minulom roku," pripomenul podobné rozhodnutie S&P.

"Taktiež je možné, že agentúra zobrala do úvahy aj plánovaný tohtoročný deficit, ktorý pri medzinárodnom porovnaní nebude žiadnou slávou," upozornil Dereník na ďalšiu slovenskú slabinu. Svedčí o tom aj konštatovanie Moody's o zvýšenej náchylnosti k finančnému a politickému riziku, teda problematické dosiahnutie fiškálnej konsolidácie a zvrátenie prehlbovania verejného dlhu.

Agentúra pripomína, že finančné riziká Slovenska sa už prejavili zvýšenou rizikovou prirážkou štátnych dlhopisov. "Volatilné trhové podmienky zvyšujú náklady Slovenska na financovanie," priblížila s tým, že k tomuto faktoru sa pridáva aj najvýznamnejšia politická neistota - pád vlády Ivety Radičovej v závere minulého roka.

"Zvýšená citlivosť na politické a finančné riziká predstavuje výrazné problémy pre dosiahnutie vládneho cieľa fiškálnej konsolidácie a zvrátenie nepriaznivého vývoja v dynamike dlhu," podotýka Moody's a konštatuje, že verejný dlh Slovenska stúpol z 28 % HDP v roku 2008 na 44 % v roku 2011. "A v rokoch 2012 a 2013 sa nebude stabilizovať, ako sa pôvodne očakávalo," dodáva agentúra.

Moody's v pondelok okrem Slovenska zhoršila výhľad a ratingy ďalších siedmich krajín eurozóny a Veľkej Británie. Podobne ako v prípade SR agentúra poukázala na zvýšené makroekonomické a finančné riziká vyplývajúce z dlhovej krízy v eurozóne, ktoré môžu viesť k prehĺbeniu špecifických problémov dotknutých krajín.

Ratingy Francúzska a Rakúska a Veľkej Británie agentúra potvrdila na stupni Aaa a pridelila im negatívny výhľad. Ratingy Talianska a Malty agentúra znížila na úroveň A3 zo stupňa A2, Portugalska na Ba3 z Ba2, Slovinska na A2 z A1 a Španielska na A3 z A1. Výhľad ratingov týchto krajín agentúra zmenila na negatívny zo stabilného. 

Viacerým európskym krajinám znížili ratingy minulý mesiac i ďalšie dve agentúry, Standard&Poor's a Fitch.

Reakcia trhov

Európske akcie začali dnešné obchodovanie poklesom po tom, čo ratingová agentúra Moody 's znížila mnohých európskych krajinách hodnotenie úverovej spoľahlivosti či jeho výhľad. Na trhu navyše pretrváva neistota, či schválenie úsporných opatrení skutočne zaistí Grécku ďalšiu finančnú pomoc potrebnú na odvrátenie bankrotu.

Paneurópsky index FTSEurofirst 300 sa krátko po začatí obchodovania znížil o 0,3 percenta na 1068,35 bodu. Euro padlo o 0,2 percenta na 1,3164 dolárov. Výrazný pokles zaznamenali napríklad francúzske banky BNP Paribas, Société Générale a Crédit Agricole, napísala agentúra Reuters.

"To, že Moody 's varovala Britániu, nie je pre trh dobré," uviedla analytička Andrea Williamsová z investičnej spoločnosti Royal London Asset Management. "Na pozadí stále stojí Grécko," dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu