Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Mráz zasiahol celú planétu: Takáto je situácia vo svete!

Sneh napadol aj v Ženeve Zobraziť galériu (12)
Sneh napadol aj v Ženeve

BRATISLAVA - Správy o obetiach tuhej zimy, ktorá postihla veľkú časť Európy, prichádzajú z Ukrajiny, Rumunska, Poľska, Litvy aj Českej republiky. Arktické mrazy vo východnej časti Európy si tak za posledný týždeň vyžiadali už okolo 60 mŕtvych. Prvú obeť zaznamenalo tento týždeň aj Slovensko.

Na severe a východe našej krajiny tuho mrzne. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v súvislosti s extrémne nízkymi teplotami výstrahu druhého stupňa pre územia, kde môže ortuť teplomera v noci klesnúť až na -30 stupňov Celzia pod nulou. Výstraha platí od dnes 23-tej hodiny do zajtra 10-tej hodiny.

Tuhé mrazy pod Tatrami si v pondelok vyžiadali aj svoju prvú tohtoročnú obeť. V Nižnej Šuňave, okres Poprad našli v blízkosti Záhradnej ulice podchladeného muža. Záchranárom sa ho už nepodarilo oživiť.

Chladné zimné počasie sa dá však využiť aj na fotenie krásnych zimných záberov. Ak také máte, pošlite nám ich na adresu fotky@topky.sk s krátkym popisom a nezabudnite napísať, kde fotka vznikla. Najlepšie z nich zverejníme na našej stránke a autor tej, ktorá získa najväčší počet "likeov" na Facebooku, od nás dostane darček. Tešíme sa na vaše zábery!

Česko

Mrazy aj v Českej republike naberajú na sile, teploty v noci na dnes na mnohých miestach klesli pod mínus 20 stupňov Celzia. V Adršpachu pri poľských hraniciach meteorológovia namerali ráno až mínus 28,6 stupňa, informuje spravodajská webstránka idnes.cz.

Mráz spôsobil popraskanie koľají a obmedzenie vlakovej dopravy. Nízke teploty si už vyžiadali aj ľudské obete. V Karvinej našli v utorok popoludní mŕtveho 47-ročného bezdomovca a v Prahe v záhradnom prístrešku telo ženy, ktorá neprežila mrazivú noc.

Orlické hory

Mráz zasiahol celú planétu:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajina

Na najmenej 30 stúpol v uplynulých dňoch počet obetí podchladenia na Ukrajine, ktorá čelí vlne nezvyčajne chladného počasia.Miestne ministerstvo pre mimoriadne situácie na svojej webovej stránke oznámilo, že obete našli zamrznuté na uliciach. V pondelok tamojšie úrady informovali o 18 obetiach mrazov.

Teploty v hlavnom meste Kyjev i v ďalších oblastiach krajiny v týchto dňoch klesli až na 23 stupňov pod nulou. Školy a škôlky v dôsledku mrazov zatvorili a zriadili stovky vyhrievaných stanov pre bezdomovcov, uviedla agentúra AP.

Mráz zasiahol celú planétu:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Poľsko

Poľská polícia včera informovala o ďalších piatich mŕtvych, čím počet obetí zimy v Poľsku od konca minulého roka stúpol prinajmenšom na 53 a na 15 za posledné štyri dni. Úrady v mnohých mestách umiestnili v uliciach koše s ohňom, aby sa chodci mohli zahriať. Poľské ministerstvo vnútra vyzvalo obyvateľov k opatrnosti a požiadalo ich, aby hlásili úradom miesta výskytu bezdomovcov.

Mnohí Poliaci si nemôžu dopriať horúcu sprchu, pretože mrazom popraskali vodovody. Vlani zabila krutá zima v Poľsku 212 ľudí, prevažne bezdomovcov.

Maďarsko

Vzhľadom na mimoriadne chladné dni, ktoré teraz očakávajú v Maďarsku, vyzvalo ministerstvo vnútra obyvateľstvo, aby si všímalo ľudí okolo seba, najmä bezdomovcov, osamelých a staršie osoby. Organizácie sociálnych služieb priebežne udržiavajú kontakty s bezdomovcami.

Ministerstvo nariadilo pripraviť štátne budovy, v ktorých je možné vytvoriť denné útulky. Samosprávam prikázali, aby účastníci programu verejnoprospešných prác denne dvakrát skontrolovali, či osamelí a starí ľudia v obciach a mestách nie sú ohrození.

Podobnú činnosť majú vykonávať aj policajti, ktorí majú preverovať miesta, kde žijú bezdomovci a priebežne majú kontrolovať aj situáciu v osadách, ktoré v prípade potreby budú navštevovať na koňoch, prípadne motorových saniach.

Litva a Estónsko

Aj v litovskom hlavnom meste Vilnius objavili telo zmrznutého bezdomovca. Podľa litovských úradov tak od soboty v krajine zomrelo najmenej osem ľudí. Minulú noc v blízkosti mesta Korela na juhovýchode Estónska namerali mínus 27,5 stupňa Celzia.

Mráz zasiahol celú planétu:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Bulharsko

Arktická zima s mrazmi až mínus 29 stupňov zviera aj Bulharsko, kde za posledný týždeň zmrzlo osem ľudí. K tomu sa ešte pridáva chrípková epidémia, kvôli ktorej odpadlo vyučovanie na 454 školách.

Mráz zasiahol celú planétu:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

 

Rumunsko

Ďalších šesť životov vyhaslo v uplynulých 24 hodinách v dôsledku mrazivého počasia v Rumunsku. Celkový počet tamojších obetí súčasnej vlny extrémneho počasia v balkánskej krajine sa tak zvýšil už na 14.

V centre hlavného mesta krajiny spôsobujú mrazy značné problémy aj pri zásobovaní teplom. V noci nadnes tam vypadlo kúrenie vo viacerých obytných objektoch, pretože poklesol tlak v rozvodoch.

Rumunský teplotný rekord tejto zimnej sezóny namerali dnes v skorých ranných hodinách v mestečku Intorsura Buzaului v rumunských Karpatoch, kde ortuť teplomerov klesla na 32 stupňov Celzia pod nulou.

Švajčiarsko

Pod snehom sa včera prebudilo Švajčiarsko. V Ženeve napadlo okolo desať centimetrov snehu. Počasie narušilo mestskú hromadnú dopravu, ale švajčiarske letiská nehlásili žiadne zmeny v rozpise letov, na ženevskom letisku. Upratovanie snehu ale oneskorilo štart niekoľkých lietadiel najmenej o pol hodiny.

Nemecko

Mráz a vietor ovládli aj celé Nemecko. V jeho najvýchodnejšej časti, v Görlitze, včera ráno podľa agentúry DPA namerali mínus 11,7 stupňa Celzia, v bavorskom Straubinge mínus 13,4 stupňa. V Mehringene na severe Nemecka bolo nameraných mínus 16. Kvôli ostrému vetru bolo veľakrát pocitovo chladnejšie, než zodpovedalo skutočnosti.

Mráz zasiahol celú planétu:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

 

Francúzsko

Viac ako 40 000 domácností na juhovýchode Francúzska je po intenzívnom snežení bez elektrickej energie. Poruchy energetickej siete narušili zásobovanie obyvateľov stredomorského ostrova Korzika, kde napadlo miestami 40 centimetrov snehu. Platí to aj o pobrežných okresoch Var a Alpes-Maritimes, kde však teploty v poludňajších hodinách vystúpili nad bod mrazu. Technici pracujú na oprave vedení a obnovení dodávok energie.

Na severe a severovýchode Francúzska panujú veľmi nízke teploty až do mínus 14 stupňov Celzia. Francúzom spôsobujú nemalé problémy aj klzké povrchy cestných komunikácií, ktorých časť je nezjazdná alebo iba ťažko zjazdná.

Grécko a Taliansko

Aj na severe Grécka podľa agentúry DPA namerali mínus 12 stupňov. Taliansko na tom nie je o nič lepšie. Najchladnejšie je tradične v Alpách, no problémy majú aj severné metropoly ako Miláno ale i nižšie položená Bologna. Úrady pre snehovú pokrývku zakázali ťažkým nákladným autám využívať cestné komunikácie v centrálnych regiónoch Toskánsko, Umbria či Marche. Mrazy postihli aj fungovanie škôl, ktoré v niektorých regiónoch uzavreli, pričom v metropole Turín zatvorili najväčšiu nemocnicu. S problémami zápasí aj železničná doprava, ktorej premávka je výrazne obmedzená. Navyše predpoveď na ďalšie dni zostáva pre Apeninský polostrov nemenná - sneh a silné mrazy. Takto to napríklad vyzerá v Janove.

Mráz zasiahol celú planétu:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook)

Rusko

Abnormálne silné mrazy, v ktorých zovretí sa ocitla nielen Sibír, ale aj európske Rusko, majú podľa ruského hlavného hygienika aj svoje výhody, pretože bránia v šírení epidémie chrípky. Zima však už pripravila o život desiatky moskovských bezdomovcov, koncern Gazprom kvôli prudkému rastu domáceho dopytu znížil export plynu do Európy a meteorológovia predpovedajú ďalšie ochladenie.

V Jakutsku na východe Ruska ortuť teplomera klesla k 50 stupňom pod nulou a Perm na Urale hlási 40-stupňové mrazy. V Moskve dnes teplomery ukazujú mínus 20 aj vo dne a podľa meteorológov sa tento týždeň ešte ochladí až na mínus 26 stupňov v noci, čo by bol o viac než desať stupňov silnejší mráz, než je v tejto ročnej dobe obvyklé.

Za posledných 24 hodín muselo byť v ruskej metropole desať ľudí kvôli omrzlinám hospitalizovaných a jeden človek zamrzol. Od začiatku zimy vo viac než desaťmiliónovej Moskve zamrzlo najmenej 28 bezdomovcov.

 

So snehom sa však potýkajú aj iné časti sveta. Niektorí jedinci však toto počasie využívajú aj na podivuhodné aktivity, ktoré by mohli ohroziť ich zdravie. Pozrite si video na konci článku.

Zima v Japonsku

Mráz zasiahol celú planétu:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

 

Zima v Južnej Kórei

Mráz zasiahol celú planétu:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

 

Sneh a mráz prekvapili aj Veľkú Britániu

Mráz zasiahol celú planétu:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

 

Cesta pri tureckej Ankare

Mráz zasiahol celú planétu:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

 

Počasie v Kalifornii

Mráz zasiahol celú planétu:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

 

Šialený šofér na diaľnici v americkej Pennsylvánii

Bláznivý šofér

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu