Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Kruté mrazy bičujú Európu: Zahynulo už 300 ľudí!

Poliak žobre na ulici vo Švajčiarsku Zobraziť galériu (7)
Poliak žobre na ulici vo Švajčiarsku (Zdroj: SITA)

VARŠAVA/KYJEV/LONDÝN/PARÍŽ - Počet obetí mrazov rastie hlavne na východe Európy a dosiahol podľa agentúry AFP asi 300, zatiaľ čo sneh a nízke teploty na západe kontinentu komplikujú predovšetkým dopravu.

Ďalších osem mŕtvych dnes hlási Poľsko, deväť Ukrajina. Kvôli sneženiu dnes zrušilo londýnske letisko Heathrow stovky leteckých spojov. Podobné počasie má podľa meteorológov trvať aj v nasledujúcich dňoch.

 

Ľadové kryhy na poľskej rieke Visla
Zobraziť galériu (7)
Ľadové kryhy na poľskej rieke Visla  (Zdroj: SITA)

 

Od začiatku terajšej vlny mrazov pred 10 dňami v Poľsku zomrelo na podchladenie po objavení ďalších ôsmich tiel 53 ľudí; 96 od vlaňajšieho novembra. Väčšinou sa jedná o bezdomovcov, ktorí boli často opití a dostatočne sa nechránil pred mrazom dosahujúci až mínus 22 stupňov Celzia.

 

Mrazmi sú ohrození najmä bezdomovci
Zobraziť galériu (7)
Mrazmi sú ohrození najmä bezdomovci  (Zdroj: SITA)

 

Nízke teploty až mínus 33 stupňov zabíjajú najviac na Ukrajine, kde bilancia s deviatimi obeťami v noci na dnešok dosiahla 131 za deväť posledných dní. Aj tu sa jedná hlavne o bezdomovcov, pre ktorých pritom úrady pripravili na rôznych miestach viac ako 3000 vyhrievaných stanov a v Kyjeve otvorili na noc stanice metra. Vláda oznámila, že ďalších asi 1800 ľudí bolo hospitalizovaných pre omrzliny či prechladnutie.

 

 

 

V Litve, ktorá susedí s Poľskom, polícia podľa agentúry AFP oznámila tri ďalšie obete, čím sa bilancia zvýšila na 15 mŕtvych za posledných 10 dní. V Bulharsku mráz zabil 15 ľudí, prevažne chudobných dedinčanov. Šesť nových obetí dnes oznámilo Rumunsko, kde tak už v posledných dňoch zomrelo 34 osôb. Ďalšie niektoré krajiny hlásia jednu až štyri obete mrazov.

 

Vlna mrazov neobišla ani Litvu
Zobraziť galériu (7)
Vlna mrazov neobišla ani Litvu  (Zdroj: SITA)

 

V Česku za posledný týždeň, kedy panovali najsilnejšie mrazy, malo pravdepodobne počasie na svedomí približne sedemnásť úmrtí.

Väčšinu Británie v noci podľa stanice BBC pokryla až 17centimetrová vrstva snehu. Londýnske medzinárodné letisko Heathrow preto zrušilo tretinu z približne 1200 dnešných pravidelných letov, niektoré ďalšie mali meškanie. Podobná situácia bola na letisku Luton, zatiaľ čo letisko Gatwick zabezpečilo všetky doterajšie odlety a prílety.

 

Počasie v Londýne obmedzilo dopravu
Zobraziť galériu (7)
Počasie v Londýne obmedzilo dopravu  (Zdroj: SITA)

 

Sneh zavinil podľa BBC len v grófstve North Yorkshire najmenej 60 dopravných nehôd. Na rôznych miestach krajiny uviazli na cestách stovky áut. Napríklad na diaľnici A50 v grófstve Staffordshire zostalo ráno okolo 100 opustených áut, ktoré tu zablokovala nehoda kamiónov. Úrady varujú, že so zmiernením sneženia dnes prídu väčšie mrazy a cesty budú častokrát klzké.

Snehová nádielka a mrazy ďalej komplikujú dopravu aj vo Francúzsku, kde v noci na dnešok umrzla 46-ročná bezdomovkyňa v Compiegne na severe krajiny, čím počet obetí posledných dní stúpol na štyri. V sobotu navyše zomrel 11-ročný chlapec, pod ktorým sa prelomil ľad zamrznutého jazera na východe krajiny. Väčšina francúzskych departementov vyhlásila stav pohotovosti a vyzvala obyvateľov k opatrnosti, hlavne na zasnežených cestách.

 

Okolie Eiffelovky pod snehovou prikrývkou
Zobraziť galériu (7)
Okolie Eiffelovky pod snehovou prikrývkou  (Zdroj: SITA)

 

Štyri obete hlási aj Rakúsko, po dvoch Chorvátsko a Grécko, po jednej Slovensko, Čierna Hora a Macedónsko. V Nemecku teplota v noci na dnešok klesla na mínus 20 stupňov Celzia, ale žiadna obeť hlásená nebola. Viac ako 200 nehôd zavinila podľa AFP snežná búrka s teplotami až mínus 40 stupňov v oblasti Helsínk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu