Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Majitelia Concordie chcú vyvrátiť pochybnosti, preveria všetky lode

Stroskotaná loď Costa Concordia
Stroskotaná loď Costa Concordia (Zdroj: SITA)

MIAMI - Spoločnosť Carnival Corp, ktorej luxusná vyhliadková loď Costa Concordia minulý týždeň havarovala pri talianskych brehoch, vykoná bezpečnostnú kontrolu všetkých svojich lodí, aby odvrátila pochybnosti o ich stave. V Miami to vo štvrtok oznámilo vedenie spoločnosti.

Nešťastie, ktoré pripravilo o život najmenej 11 ľudí, podľa výkonného riaditeľa Mickyho Arisona "spochybnilo bezpečnostné pravidlá firmy a spoľahlivosť jej záchranných systémov". Previerku vykoná bývalý kapitán amerického námorníctva James Hunny.

Spoločnosť Carnival Corp už najala tím externých odborníkov, ktorí sa do auditu bezpečnostných systémov zapoja. Podporila tiež výzvu Medzinárodnej námornej organizácie (IMO) k všeobecnej kontrole bezpečnosti všetkých vyhliadkových lodí.

Odborníci sa ale podľa agentúry Reuters na možnosť zlepšenia bezpečnostných noriem plavby pozerajú skepticky. Vzhľadom k prepadu tržieb spôsobenému krízou nemajú majitelia plavebných spoločností veľa chuti k nákladným úpravám, a výraznejšie zmeny preto nemožno v dohľadnej dobe očakávať.

Režim plavby vyhliadkových lodí a výcviku ich posádok síce podlieha presným medzinárodným normám, ich dodržiavanie je ale vecou národných legislatív.

Carnival Corp sídli v Miami na Floride a v Londýne. Spravuje flotilu viac než stovky lodí a ročne poskytuje služby 8,5 miliónu turistov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu