Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Majitelia Concordie nevedeli o nebezpečných praktikách plavidla

Concordia
Concordia

RÍM - Majitelia havarovanej talianskej výletnej lode Costa Concordia nevedeli o nebezpečných praktikách na ich plavidlách, ktoré sa príliš približovali k brehu, aby poskytli turistom lepší výhľad. Pre taliansky denník Corriere della Sera to dnes povedal Pier Luigi Foschi, výkonný riaditeľ prevádzkovateľskej spoločnosti Costa Cruises.

Foschiho vyjadrenia podľa agentúry AP ďalej prehĺbili rozpory medzi spoločnosťou a kapitánom lode Costa Concordia Francescom Schettinom, ktorý je obvinený zo spôsobenia nehody. Tá si vyžiadala najmenej 11 mŕtvych, pričom 21 ľudí je stále nezvestných. Spoločnosť Costa Cruises dočasne zastavila kapitánovi výkon služby a vyhlásila sa za poškodenú stranu v  prípade, v ktorom prokurátori obvinili Schettina z mnohonásobného neúmyselného zabitia, zapríčinenia stroskotania lode a jej predčasného opustenia.

Vyšetrovatelia tvrdia, že Schettino minulý týždeň v piatok nasmeroval plavidlo s výtlakom 114.500 ton príliš blízko k toskánskemu ostrovu Giglio, kde narazilo na podmorský útes a prevrátilo sa na bok. Niektorí obyvatelia ostrova uviedli, že už vopred im oznámili, že kapitán urobí takýto manéver známy ako "pozdrav", vďaka ktorému sa loď dostala do vzdialenosti 150 metrov od brehu.

Foschi pre Corriere della Sera povedal, že lode občas plávali blízko pobrežia, čo označil termínom "turistická vyhliadka". Dodal však, že vždy sa to vykonalo bezpečne. Poprel tiež správy v médiách, že vlastnícka spoločnosť vedela o tom, že loď Concordia občas pripláva k brehu až tak blízko.

"Nemôžem vylúčiť, že jednotliví kapitáni nastavili kurz bližšie k súši bez toho, aby nás informovali. Ale môžem vylúčiť, že by sme vedeli o tom, že to zrejme robia nebezpečne," vysvetlil Foschi. "Osobne si myslím, že k nám (kapitán Schettino) nebol úprimný," dodal. Schettinov právnik Bruno Leporatti poprel, že jeho klient oneskorene oznámil nehodu spoločnosti. "Schettino okamžite informoval Costa Cruises o probléme, teda, že loď narazila na skaly," vyhlásil právnik pred novinármi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu