Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Irán začal s obohacovaním uránu v podzemnom zariadení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo)

VIEDEŇ - Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) dnes potvrdila, že Irán začal s obohacovaním uránu v novom podzemnom jadrovom zariadení. Podľa USA tým Teherán opäť porušil rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN.

"MAAE môže potvrdiť, že Irán začal produkciu uránu obohateného na 20-percentnú úroveň za použitia centrifúg IR-1 v zariadení Fordo," vyhlásila hovorkyňa dozornej agentúry OSN.

Podľa jej slov je všetok jadrový materiál v komplexe Fordo pod dohľadom MAAE. Podzemný závod sa nachádza pri meste Kóm, 160 kilometrov južne od Teheránu.

O spustení obohacovania uránu v zariadení Fordo, ktoré islamská republika avizovala už pred niekoľkými mesiacmi, dnes najskôr informovali diplomatické zdroje. Následne to oficiálne potvrdil aj Irán, čo vyvolalo nevôľu Spojených štátov.    

 "Ak Irán začal s obohacovaním uránu na 20 percent, opäť tým porušil svoje záväzky v oblasti jadrovej energie," vyhlásila hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Victoria Nulandová. Západné mocnosti podozrievajú Teherán zo snahy vyvinúť jadrovú zbraň a uvalili naň sériu sankcií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu