Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Česká poslankyňa na detektore lži: Klamala na každú piatu otázku!

Kristýna Kočí
Kristýna Kočí

PRAHA - Česká poslankyňa Kristýna Kočí, ktorá obvinila neformálneho šéfa Veci verejných Víta Bártu z podplácania poslancov svojej strany, klamala na detektore lži. Pravdivo neodpovedala na niekoľko otázok týkajúcich sa údajného predávaní úplatku. Detektor hlásil neúprimnú odpoveď u 18 z 96 otázok.

"Máte v úmysle odpovedať mi pravdivo na otázky, ktoré sa budú týkať prevzatia peňazí od Víta Bártu?" znela podľa serveru Aktuálně.cz jedna z otázok, pri ktorých prístroj ukázal, že nehovorí pravdu. Rovnako reagoval detektor v prípade otázky, či si úplne vymyslela informácie, že tieto peniaze boli úplatkom za lojalitu.Na otázku, či je pravda, že o peniaze Bártu sama požiadala, povedala Kočí nie. Ani v tomto prípade jej ale neuveril.

 "Znaky spochybňujúce pravdivosť odpovede sa vyskytujú vo všetkých piatich alebo vo väčšine snímaných hodnôt," znie v správe o výsledkoch testov.

Detektor lži nie je pri vyšetrovaní všeobecne uznávaný ako nezvratný dôkaz, slúži skôr ako vodítko pre policajtov napríklad pri rozhodovaní, na ktorú osobu sa majú viac zamerať. Podľa polície mohla skúšku Kočí na detektore lži ovplyvniť medializácia prípadu, keď poslankyňa mala až príliš veľa sprostredkovaných a protichodných informácií.

Bárta dal podľa výpovedí svojich bývalých spolustraníkov poslankyni Kočí pol milióna korún a Škárkovi 170-tisíc. Kočí tvrdí, že peniaze dostala za stranícku lojálnosť. Rovnako sa vyjadril aj poslanec Jaroslav Škárka. Bárta priznal, že obom odovzdal obálku s peniazmi. Trvá ale na tom, že nešlo o úplatok, ale o pôžičku, ktorú po ňom obaja bývalí kolegovia chceli.

Krátko po zverejnení informácie, ktorá spochybnila tvrdenie Kočí, ale protikorupčná polície navrhla Bártu aj Šárku obžalovať. Obaja členovia poslaneckej snemovne mali imunitu, koncom augusta im ale kvôli korupčnej kauze bola odobraná.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu