Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Skorumpovaného českého exministra usvedčovala nahrávka: Dostal len podmienku!

Vít Bárta
Vít Bárta (Zdroj: mdcr.cz)

BRATISLAVA/PRAHA - Výsmechom spravodlivosti mnohí nazvali dnešný verdikt obvodného súdu v Prahe, ktorý vymeral šéfovi poslaneckého klubu českej vládnej strany Veci Verejné Vítovi Bártovi podmienečný trest. Existovali totiž silné dôkazy o tom, že exminister dopravy bol namočený v korupcii na najvyšších miestach.

Súd vymeral Bártovi 18-mesačný podmienečný trest s trojmesačným odkladom. Podľa verdiktu známy politik uplácal svojich straníckych kolegov tým, že im poskytol bezúročné pôžičky. ďalšiemu z aktérov kauzy, Jaroslavovi Škárkovi, naparil tri roky natvrdo za to, že Bártu podviedol. Rozsudok nie je právoplatný a dá sa proti nemu odvolať.

Bárta je považváný za faktického šéfa strany, ktorej predsedom je bývalý moderátor Radek John. Exminister sa podľa obžaloby snažil koncom minulého roka podplatiť Škárku a poslankyňu Kristýnu Kočí. Dal jej údajne pol milióna českých korún.

Chcel tak posilniť svoj vplyv v strane a žiadol od Kočí, aby viedla poslancov k loajalite a kriticky proti nemu nevystupovala. Škárkovi dal potom údajne 170-tisíc korún s tým, že má za to presadzovať jeho záujmy v krajskej organizácii strany. Škárka vraj úplatok vzal a časť z neho minul.

Obaja muži všetko odmietali a tvrdili, že išlo len o pôžičky. Prípad vyvolal v Česku obrovskú mediálnu pozornosť a spôsobil aj krízu vládnej koalície.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu