Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

K Tymošenkovej nepustili kanadského poslanca ani novinárov

Julia Tymošenková
Julia Tymošenková

KYJEV - Väzenská služba Ukrajiny nedovolila v piatok kanadskému poslancovi Bobovi Dekertovi navštíviť expremiérku Juliu Tymošenkovú, ktorá si vo väznici v Charkove odpykáva sedemročný trest za zneužitie právomocí a trápia ju zdravotné problémy. Uviedla to agentúra RIA Novosti.

Zdravotný stav expremiérky sa podľa jej príbuzných a právnikov od uväznenia vlani v auguste prudko zhoršil. Pre silné bolesti chrbta zostala údajne pripútaná na lôžko a nedokáže sama chodiť. Podľa svojej dcéry má okrem iného problémy s medzistavcovými platničkami.

Žiadosť o stretnutie prišla podľa väzenskej služby od kanadského veľvyslanectva na Ukrajine 15. marca. Liečba expremiérky prebieha podľa ukrajinských právnych predpisov a kanadské veľvyslanectvo na Ukrajine je o nej informované, takže dôvody na návštevu neboli, napísala väzenská služba vo svojom vyhlásení.

 S Tymošenkovou sa dnes v rámci dňa otvorených dverí chceli stretnúť aj novinári, ale takisto neúspešne, informovala agentúra Interfax. Expremiérku pred niekoľkými týždňami vyšetrili dvaja špecialisti z berlínskej kliniky Charité. Dospeli k záveru, že 51-ročná politička je "vážne chorá" a potrebuje urgentnú a komplexnú liečbu, ktorú ale podľa nich nemožno vykonať v charkovskej ženskej väznici.

 "Zodpovedajúcu lekársku starostlivosť" pre Tymošenkovú v piatok žiadal i Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP). Podľa hovorkyne ESĽP musí vláda v Kyjeve túto požiadavku okamžite splniť. Súd však nechal na ňu rozhodnutie, kde a v akej nemocnici ju budú liečiť.

Súdny dvor týmto využil svoje právo vydať v prípade núdze z vlastnej iniciatívy alebo na žiadosť zúčastnených strán predbežné opatrenie, čo je ekvivalent príkazu. Tymošenkovej právnici požiadali uplynulú stredu ESĽP o takéto predbežné opatrenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu