Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vo Vatikáne rozsvietili stromček: Stovky žiariviek osvetlili asi 2500 gulí

Vysvietený stromček vo Vatikáne
Vysvietený stromček vo Vatikáne (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Na Námestí sv. Petra vo Vatikáne rozsvietili v piatok tradičný vianočný strom, ktorý tento rok Svätej stolici darovali veriaci z Ukrajiny. Stovky žiariviek osvetlili približne 2500 strieborných a zlatých vianočných gulí, ktoré sú ozdobou vyše 30 metrov vysokého smreku zo Zakarpatskej oblasti.

Na slávnostnom rozsvietení vianočného stromčeka sa zúčastnili zástupcovia katolíckej i pravoslávnej cirkvi z Ukrajiny.
      
Pápež Benedikt XVI. členom delegácie povedal, že strom je "významným symbolom Kristovho narodenia, ktoré sa Vianocami oslavuje, pretože jeho vždyzelené konáre nám pripomínajú večnosť života". Vianočný strom je podľa pápeža dôležitým symbolom viery na Ukrajine a aj symbolom kresťanských koreňov jej kultúry.
      
"Mojou nádejou je, že tieto korene vám pomôžu obnoviť národnú súdržnosť a podporia objavovanie ozajstných spoločných hodnôt,"
povedal Benedikt XVI., ktorý označil prevažne pravoslávnu Ukrajinu za "križovatku rôznych kultúr a miesto stretania sa náboženského bohatstva Východu a Západu".
      
Tradíciu vianočného stromčeka, ktorá je typická pre katolíkov v strednej a východnej Európe, zaviedol vo Vatikáne Benediktov predchodca na pápežskom stolci Ján Pavol II. v roku 1982. Okrem toho je na Námestí sv. Petra umiestnený betlehem v nadživotnej veľkosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu