Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Symbolom Vianoc je vyzdobený stromček, pre katolíkov hlavne betlehem

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Tradičnou súčasťou Vianoc na Slovensku je, tak ako v mnohých iných krajinách, vyzdobený a vysvietený vianočný stromček v domácnostiach, v kostoloch i na verejných priestranstvách.

Kým v minulosti sa na stromčeky v rodinách dávali viac orechy, jablká či doma vyrobené sladkosti, dnes sú to najmä sklenené gule a iné ozdoby. Nechýbajú ani rôzne čokoládové figúrky, najmä v domácnostiach, kde majú malé deti. Na Slovensku sa používajú aj ozdoby z prírodných materiálov - slamy, kukuričného šúpolia, z textilu, napríklad z čipky, ako aj z dreva.

Pre katolíckych veriacich sú významným symbolom vianočných sviatkov scény betlehema s jasličkami, postavami Svätej rodiny, troch mudrcov, ktorí priniesli Ježiškovi dary, ďalej anjelmi, pastiermi, ovcami a inými zvieratami.

V domácnostiach sa používajú menšie betlehemy z papiera, dreva, sadry, skla a iných materiálov, na verejných priestranstvách v obciach i mestách bývajú väčších rozmerov. V poslednom čase v mnohých mestách pripravujú "živé betlehemy", ktoré umocňujú atmosféru Vianoc.

Betlehemy z rôznych materiálov nechýbajú v katolíckych kostoloch. Na mnohých miestach sa pri nich na sviatok Božieho narodenia (25. decembra) alebo na sv. Štefana (26. decembra) popoludní konajú jasličkové pobožnosti pre deti.

Za pôvodcu betlehemskej tradície sa považuje sv. František z Assisi, ktorý, postavil prvý betlehem v roku 1223 v talianskom Greccio. Jasličky a betlehemy ako symbol Vianoc sa neskôr rozšírili v Španielsku, južnom Nemecku a v ďalších častiach Európy. Táto tradícia sa rýchlo rozšírila najmä po roku 1600.

Kresťanskú symboliku stále zeleného stromu so sviečkami a červenými jablkami alebo guľami možno interpretovať rôzne. Zeleň bola už v predkresťanskej dobe znamením nádeje na nový život uprostred zimy a kresťanstvo túto symboliku preberá.

Vianočný stromček sa však stavia aj na počesť príchodu Spasiteľa, ktorého so zelenými ratolesťami vítali v Jeruzaleme. Červené jabĺčka alebo gule zase symbolizujú biblický strom života, z ktorého jedli Adam a Eva, hoci to mali zakázané. Sviečky na stromčeku sú symbolom viery v Ježiša Krista ako Svetla sveta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu