Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Toto je tvár belgického vraha: Vášnivý zberateľ zbraní!

Nordine Amrani Zobraziť galériu (14)
Nordine Amrani

BRUSEL/LIÉGE - Po niekoľkých explóziách, ktoré si v utorok na obed v belgickom meste Liége vyžiadali 5 obetí a 123 zranených, sa v centre tohto mesta ďalej strieľalo. Informovala o tom belgická tlačová agentúra Belga.

10:02 Policajné zdroje uviedli, že smrteľná bilancia belgického šialenca mala byť oveľa vyššia. V jeho ruksaku totiž viacero funkčných granátov a niekoľko plných zásobníkov pre strelné zbrane. Pri odisťovaní štvrtého granátu sa však sám smrteľne zranil, čo mu znemožnilo zabiť, resp. zraniť ešte viac ľudí.

10:00 Belgická polícia objavila v dome strelca mŕtvolu ženy v dome strelca. Amrani zabil 45-ročnú susedovu upratovačku predtým, ako odišiel do centra mesta, kde spustil streľbu na ľudí na námestí. Telo objavili v šope, ktorá podľa polície slúžila na pestovanie marihuany. Ženu podľa belgických médií zavolal k sebe domov, aby jej ponúkol prácu.

Medzi mŕtvymi je aj páchateľ, identifikovaný ako 33-ročný Nordine Amrani, ktorého v septembri 2008 za obchodovanie so zbraňami a drogami odsúdili na 58 mesiacov väzenia.

Páchateľ útokov Nordine Amrani, povolaním zvárač, bol v policajných záznamoch už dlhšie evidovaný ako držiteľ nebezpečných strelných zbraní a práve v utorok doobeda bol v tejto súvislosti predvolaný na policajný výsluch, kam v stanovenom čase neprišiel.

Podľa prvých zistení polície, potvrdených minsterstvom vnútra, ide o izolovaný čin jediného páchateľa. Teroristické pozadie dnešných útokov v Liége ministerstvo vylúčilo.

Keď mal Amrani 29 rokov, policajti pri razii objavili uňho doma viac ako tucet strelných zbraní, 9500 nábojov a okolo 2500 kusov rastlín indického konope na výrobu marihuany. Ďalšie vyšetrovania viedli k nálezu raketometu značky Law, kalašnikova AK 47, samopalu K31, ostreľovacej pušky vysokej presnosti a ďalších zbraní a zbraňových komponentov. Amrani počas vyšetrovania odmietal prezradiť pôvod svojho arzenálu.

Po tom, ako neprišiel na policajný výsluch, sa Amrani dnes okolo 12.30 h SEČ objavil na Námestí sv. Lamberta v blízkosti vianočného trhu. Podľa doterajších zistení  odišiel zo svojho bytu v Liége s ruksakom, vyzbrojený ručnými granátmi, revolverom a útočnou puškou FAL.

Útočník mal na autobusovú zastávku na Námestí sv. Lamberta, kde stálo veľa ľudí, okolo obeda hádzať ohlušujúce granáty. Nasledovala paľba zo samopalov typu AK-47 (Kalašnikov).


21:15 Atentátnik sa pripravil o život sám - strelou do hlavy. Niektoré médiá pôvodne informovali, že mohol prísť o život pri výbuchu jedného z granátov. Polícia prehľadala auto útočníka a z bezpečnostných dôvodov ho kontrolovane odpálila.

19:44 Počet zranených sa opäť zvýšil, tentoraz na 123 ľudí. Mnohí, ktorí zažili útok šialenca, navštívili nemocnice a lekárov sami, preto ich oficiálne nezaznamenali ako zranených.

19:30 Belgická tragédia nemá konca. 17-mesačné dieťatko podľahlo ťažkým zraneniam, ktoré utrpelo pri šialenom útoku.

18:55 Už sú známe mená tínedžerov, ktorí prišli o život počas útoku Amraniho - študent Pierre Gérouville (17) a Mehdi Belhadj (15).

18:40 Belgický denník Le Soir informoval o piatej obeti. Dvadsaťročný muž v nemocnici podľahol zraneniam.

17:42 Do Liége už pricestoval aj nový belgický premiér Elio di Rupo spolu s ministerkou vnútra Joelle Milquetovou. Nie je jasné, či Amrani spáchal samovraždu, alebo zahynul pri náhodnom výbuchu svojej munície, informovala o tom miestna prokurátorka Danielle Reyndersová, ktorá potvrdila útok jediného páchateľa Nordina Amraniho.

17:34 Na povrch vychádza stále viac detailov z útoku. Svoj byt v Liége opustil útočník tesne pred obedom, nasadol do auta, aby o približne 12:30 započal šialený masaker. Ako bez zmyslov strieľal do davu ľudí, ktorí stali na zastávke autobusu pred pekárňou neďaleko Námestia sv. Lamberta. Tu v týchto dňoch prebiehajú vianočné trhy.

Vyľudnené Námestie sv. Lamberta

Situácia po útoku v
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)


17:02 Podľa informácií prokurátora útočník odišiel z domu s pištoľou, troma granátmi, ktoré skrýval v taške, uvádza BBC. Reportér miestneho denníka La Meuse-Liége Greg Ienco opísal útoky. "Videli sme štyri výbuchy. Bol som v budove vzdialenej 200 metrov od Námestia sv. Lamberta. Bolo to neuveriteľné. Videli sme muža na streche, ktorý sa pokúšal zabiť ľudí. Tento muž sa potom zabil granátom," priblížil. Iné médiá uvádzajú, že zomrel po tom, ako si strelil do hlavy.

16:52 Pri útoku nešlo o útek ani o vyslobodzovaciu pokus, uviedol prokurátor. Útočník mal na polícii vypovedať, preto bol predvolaný, no nedostavil sa.

16:50 Počet zranených sa vyšplhal na číslo 75, to však nemusí byť konečné.

16:44 Medzi obeťami majú byť aj dvaja tínedžeri - 15-ročný chlapec, 17-ročné dievča (BBC uvádza, že išlo o chlapca) a staršia pani. Štvrtým je ozbrojený útočník (33), informuje agentúra AP.

16:27 Podľa najnovších informácií z krízového štábu útok v Liége vzdialenom od Bruselu 90 kilometrov spáchal jeden útočník.

16:20 Autora útokov Amraniho polícia pozná. Pred troma rokmi bol odsúdený na 58 mesiacov odňatia slobody okrem obchodovania so zbraňami aj kvôli pestovaniu marihuany.

Útok v Liege


16:07 Úrady podľa Bild.de vylúčili teroristický útok, rovnako aj spojitosť s vyšetrovaným prípadom s pakistanskou rodinou, uvádza krízový štáb.

16:02 RTL Belgien uvádza, že jeden z očitých svedkov videl, ako si atentátnik Nordine Amrani (32) strelil revolverom do hlavy. Predtým mal odhodiť granát a okolo seba strieľať kalašnikovom.

16:00 Počet obetí stúpol na štyri, informuje Belga.

15:57 Do Liége prišli desiatky sanitiek z celého okolia, ale aj zo susedného Holandska, keďže mesto sa nachádza blízko hraníc.

Situácia po útoku v
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)


15:54 Situácia v centre mesta má byť podľa nemeckého Bild.de opäť pod kontrolou.

15:49 Jeden zo strieľajúcich mužov, ktorý je medzi obeťami streľby, sa podľa agentúry Belga volá Nordine Amrani a v minulosti mal byť odsúdený za držbu zbraní.

15:47 Počet zranených sa z minúty na minútu zvyšuje. Štátny zástupca potvrdil dvoch mŕtvych a 64 zranených.

15:36 Nad mestom krúžili vrtuľníky, ľudia sa pri útokoch mali pozatvárať do obchodov v centre mesta. Podľa denníka Le Soir jedným zo zranených má byť aj dvojročný chlapček, ktorý je údajne v ohrození života.

15:30 Britská BBC informuje o 47 zranených. Siedmi sú vo vážnom stave, lekárom sa podarilo zachrániť 18-mesačné bábätko.

Situácia v centre belgického
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)


15:00 Podľa ruského spravodajského portálu RT.com sa špekuluje o tom, že útok mohol súvisieť s prvým prípadom "vraždy zo cti", ktorého vyšetrovanie ukončili tento týždeň. V pondelok totiž belgický súd odsúdil štyroch členov pakistanskej rodiny, ktorých uznal vinnými z vraždy 20-ročnej Sadia Sheikh v októbri 2007.

14:45 Polícia, ktorá miesto uzavrela, však následne začala prenasledovať druhého atentátnika. Motívy útoku, ktorý sa odohral neďaleko navštevovaného námestia, kde sa momentálne konajú vianočné trhy, nie sú jasné.

14:37 Podľa informácií televízie RTL-TVI jeden z granátov zapálili v areáli Justičného paláca. Polícia a hasiči uzavreli miesto činu a jeho okolie.

14:30 S odvolaním sa na mediálne informácie agentúra Belga uviedla, že pri popoludňajších výbuchoch zahynula ešte jedna osoba. Bezpečnostné jednotky však túto informáciu bezprostredne nepotvrdili, napísala agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu