Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Egypt sa stane nudnou dovolenkou: Koniec alkoholu, bikinám a laškovaniu vo vode!

Takýto pohľad by mohol byť pre mužov minulosťou: Bude ich deliť zátoka Zobraziť galériu (2)
Takýto pohľad by mohol byť pre mužov minulosťou: Bude ich deliť zátoka (Zdroj: weheartit.com)

KÁHIRA - Islamisti, ktorí dominujú voľbám v Egypte, teraz majú novú víziu cestovného ruchu. Návštevníci sú v krajine vítaní, nemali by ale piť alkohol, nosiť bikiny a kúpať sa na zmiešaných plážach. Turistický priemysel, ktorý je kľúčovým zdrojom príjmov ekonomiky poškodenej tento rok protivládnymi protestmi, by tak mohol podľa expertov ešte viac utrpieť.

"Turisti nemusia piť alkohol, keď prídu do Egypta, majú ho dosť doma," vyhlásila Azzá Džarfová, jedna z kandidátok Strany slobody a spravodlivosti, politickej vetvy Moslimského bratstva. "Prišli obdivovať starú civilizáciu, nie piť alkohol," dodala.

V prvom kole tohtoročných parlamentných volieb 28. a 29. novembra zaznamenala úspech Strana slobody a fundamentalistickí salafisti zo strany Núr, ktorí sa usilujú o zavedenie prísneho islamského práva. Moslimské bratstvo však tvrdí, že nemieni predpisovať pravidlá spoločenského života.

Obnova rastu v cestovnom ruchu je jedným z kľúčových prvkov potrebných na oživenie egyptskej ekonomiky, ale práve pre Moslimské bratstvo a stranu Núr je turistika predmetom ideologických sporov.

Salafisti, ktorí vyznávajú wahábistickú školu, sú v jasnej opozícii voči alkoholu a minimalistickým plavkám. Broja tiež proti pobytu nezosobášených párov v jednej hotelovej izbe. Päťhviezdičkový hotel bez alkoholu, pláž pre ženy oddelená od mužov zátokou - a obe strany si budú môcť užívať dovolenku bez hriechov," vyhlásil jeden duchovný. Moslimské bratstvo je viac pragmatické a skôr sa zdá, že je ochotné nechať cestovnému ruchu priestor pre vývoj, ak to bude mať pozitívny vplyv na ekonomiku.

Cestovný ruch tvorí takmer 10 percent egyptského HDP, zamestnáva asi tri milióny Egypťanov z celkových 85 miliónov obyvateľov a je jedným z troch pilierov ekonomiky. Oblasti ako je pobrežie Červeného mora s nádhernými koralovými útesmi a údolie Nílu s Luxorom a jeho starými chrámami a hrobmi sú na turizme úplne závislé. V druhom štvrťroku Egypt zaznamenal pokles návštevnosti o 35 percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu