Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SACR: Potenciál cestovného ruchu máme rovnaký ako Rakúsko

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Potenciál Slovenska v oblasti cestovného ruchu je rovnako veľký ako v prípade susedného Rakúska. Zásadný rozdiel medzi oboma krajinami je však vo výške podpory cestovného ruchu zo strany štátu.

Tvrdí to generálny riaditeľ Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) Peter Belinský. "Ak mám byť úprimný, v porovnaní s inými krajinami je to veľmi slabé. Keď si vezmeme, aké rozpočty oproti nám majú Rakúšania, Češi či Maďari, za nimi naozaj meškáme," povedal agentúre SITA.

Belinský je napriek tomu presvedčený, že Slovensko má čo ponúknuť domácim aj zahraničným turistom. "Ak si vezmeme to, čo má Rakúsko, a to, čo má Slovensko, tak zo 40 kritérií, ktoré uznáva Svetová organizácia cestovného ruchu, nemáme len jedno, a to je more. A to nemajú ani Rakúšania," tvrdí Belinský, podľa ktorého Slovensko je vnímané v dvojkombinácii vody a hôr. Táto kombinácia nám podľa šéfa SACR dáva konkurenčnú výhodu voči všetkým okolo.

"Máme naozaj krásne hory i liečivú vodu. A toto vieme kombinovať aj v zime, aj v lete," doplnil. Ďalšou výhodou Slovenska sú podľa neho relatívne nízke ceny. "Skúste si kúpiť pivo na slovenskom svahu a potom na rakúskom. Viem, že v kvalite služieb je čo zlepšovať, ale dovolenka je aj o tom, čo si doprajeme po lyžovačke a tam sme naozaj veľmi konkurencieschopní, a to môže zohrať kľúčovú úlohu," hovorí Belinský, ktorý preto ekonomickú krízu nevníma ako hrozbu, ale ako výzvu.

V súčasnosti cestovný ruch zamestnáva okolo 100-tisíc ľudí a do slovenského HDP prispieva zhruba 2,5 percentami. V susednom Rakúsku sa kombinácia cestovného ruchu a voľnočasových aktivít na tvorbe HDP podieľa až 15 percentami. "Potenciál sme zanedbali, treba ho prebudiť, ale trendy hovoria o možnosti rastu," uzavrel Belinský.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu