Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Obyvatelia vyšších poschodí mrakodrapov majú dlhší pôst

Mrakodrap Burdž Chalífa
Mrakodrap Burdž Chalífa (Zdroj: wikimedia)

DUBAJ - Vyznávači islamu, ktorí obývajú najvyššiu budovu na svete musia v období ramadánu čakať dlhšie na západ slnka, aby mohli prerušiť svoj každodenný pôst. Upozorňuje na to dnes agentúra AP.

Najvyšší dubajský duchovný Muhammad Kubaisi uviedol, že obyvatelia mrakodrapu Burdž Chalífa, ktorí bývajú na vyššom ako 80. poschodí, musia počítať s dvojminútovým oneskorením na prerušenie pôstu. Ten začína s ranným svitaním a končí sa západom slnka. O tri minúty dlhší majú pôst obyvatelia od 150. poschodia vyššie, zdôraznil Kubaisi.

Z vyšších poschodí je slnko viditeľné dlhšiu dobu než z nižších. Mrakodrap vysoký 828 metrov má 160 poschodí s bytmi.

Rozhodnutie moslimských predstaviteľov je rovnako záväzné ako v prípade osôb cestujúcich v lietadlách. Nadväzuje na časy, keď osoby žijúce v horách prerušovali pôst neskôr než obyvatelia údolia.

Moslimský pôstny mesiac ramadán začal tento rok 1. augusta. Ramadánový pôst patrí k pilierom islamu. Na ramadán sa moslimovia navštevujú a oslavujú aj noc osudu, v ktorej boli podľa ich viery Mohamedovi zoslané prvé verše Koránu. Pôstiť sa nemusia deti, starí ľudia, tehotné a dojčiace ženy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu