Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mrakodrap na Ground Zero: Prerásol už najznámejší Empire State Building!

Nedokončená budova One World Trade Centre
Nedokončená budova One World Trade Centre (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Výšková budova, ktorá vzniká na mieste zničených dvojičiek Svetového obchodného centra (WTO) v New Yorku, prerástla v pondelok už aj najznámejší newyorský mrakodrap Empire State Building.

Zatiaľ nedokončená budova One World Trade Centre, ktorej vrchnú oceľovú konštrukciu stavitelia v pondelok vztýčili, by mala po dokončení dosahovať výšku 592 metrov. Empire State Building, postavená v roku 1931, má necelých 417 metrov.
      
Budovu so 104 poschodiami by mali skolaudovať v roku 2015. Mala by spĺňať všetky konštrukčné i bezpečnostné prvky, ktoré by podľa amerických úradov mali zabrániť opakovaniu tragédie z 11. septembra 2001.
      
Symbolické číslo 1776 stôp (592 metrov) odkazuje na rok, keď Spojené štáty vyhlásili nezávislosť od Spojeného kráľovstva. Po dokončení bude budova vôbec najvyššou v USA, keď v tomto ohľade prekoná aj známu Sears Tower v Chicagu.
      
Na mieste niekdajšieho WTO vznikajú ďalšie štyri mrakodrapy, ktoré budú súčasťou nového obchodného a kultúrneho centra, napísala agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu