Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Demonštranti po voľbách zaplavili Moskvu: Štát na nich nasadil políciu

Tisíce ľudí protestovali proti výsledkom volieb, polícia zatkla 300 osôb Zobraziť galériu (4)
Tisíce ľudí protestovali proti výsledkom volieb, polícia zatkla 300 osôb

MOSKVA - Ruská vláda vyslala v utorok jednotky ministerstva vnútra do Moskvy, kde v pondelok demonštrovali tisíce ľudí proti priebehu a výsledkom parlamentných volieb. Ďalšia veľká demonštrácia je naplánovaná na utorok.

Ako informoval hovorca ministerstva vnútra plukovník Vasilij Pančenkov, "jedinou úlohou jednotiek je zaistiť bezpečnosť občanov". Polícia uviedla, že všetky bezpečnostné sily sú v stave pohotovosti. Podľa informácií, ktoré sa objavili na internete, svedkovia videli na moskovských uliciach obrnené vozidlá vezúce vojakov.

Niekoľko tisíc ľudí vyšlo v pondelok do ulíc Moskvy aj napriek nepriaznivému daždivému počasiu a zostalo tam až do rána, aby protestovali proti údajnému sfalšovaniu volebných výsledkov v prospech vládnej strany Jednotné Rusko premiéra Vladimira Putina.

Polícia zatkla asi 300 ľudí vrátane viacerých opozičných aktivistov. Asi 250 osôb zostalo vo väzbe. Väčšinu z demonštrácií zvolali prostredníctvom sociálnych sietí, ktoré sú v posledných rokoch v Rusku stále populárnejšie. Mottom protestných akcií boli heslá ako Rusko bez Putina a Putin musí do väzenia, ktoré demonštranti v moskovských uliciach aj skandovali.

Jednotné Rusko zaznamenalo vo voľbách doteraz najhorší výsledok, keďže strane sa ledva podarilo prekročiť jednoduchú väčšinu.

Po voľbách v roku 2007 mala v parlamente ústavnú väčšinu. Priebeh volieb kritizovali medzinárodní pozorovatelia na čele s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), podľa ktorej voľby sprevádzali početné porušenia zákonov, manipulácia s volebnými lístkami, pričom do celého procesu "neprimerane zasahovali štátne úrady na všetkých úrovniach". Opozícia tvrdí, že zisk vládnej strany by bol v prípade transparentných volieb ešte horší.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu