Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Odlesňovanie Amazonského pralesa je na 23-ročnom minime!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRAZÍLIA - Rozsah odlesňovania v Amazonskom pralese dosiahol najnižšiu úroveň za 23 rokov, oznámila v pondelok brazílska vláda. Pokles pripísala svojmu prísnejšiemu postoju voči nelegálnej ťažbe dreva.

Ničenie brazílskej časti najväčšieho dažďového pralesa na svete pokleslo v období 12 mesiacov do júla tohto roka o 11 percent na 6238 štvorcových kilometrov, vyplýva zo satelitných údajov brazílskeho Národného ústavu pre výskum vesmíru.

Ide o necelú štvrtinu lesnej oblasti, ktorá bola zničená v roku 2004, keď odlesňovanie zo strany farmárov rozširujúcich chov dobytka a pestovanie sóje dosiahlo svoje novodobé maximum.

Brazília v posledných rokoch zintenzívnila monitorovanie a presadzovanie zákona v Amazonskom pralese, k zlepšeniu však sčasti došlo aj vďaka pomalšiemu celosvetovému hospodárskemu rastu, ktorý znížil dopyt a ceny poľnohospodárskej produkcie z krajiny.

Celkové zlepšenie v rokoch 2010-11 zakrýva znepokojujúci nárast odlesňovania v niektorých brazílskych amazonských štátoch ako je Rondonia, v ktorej sa oproti predošlému roku zdvojnásobilo. V štáte Mato Grosso došlo k 20-percentnému nárastu.

Brazílsky Kongres v súčasnosti prerokúva zmeny pozemkového práva, ktoré podľa aktivistov vážne ohrozí snahy o ochranu životného prostredia. Zmierňuje totiž požiadavky na ochranu prírody pre majiteľov pozemkov. Podľa vplyvnej poľnohospodárskej loby je reforma potrebná na ukončenie veľkej neistoty spôsobovanej súčasnou legislatívou, ktorá je podľa farmárov prekážkou pre produkciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu