Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Holandsko chce dať na hranice kamery, EK žiada vysvetlenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia)

BRUSEL - Európska komisia požaduje od Holandska vysvetlenie jeho zámeru umiestniť na hraničné prechody kamery, ktoré by sledovali vodiča vstupujúceho do krajiny. Podľa komisárky pre vnútorné záležitosti Cecilii Malmströmovej panujú v Bruseli pochybnosti o tom, že je plán holandskej vlády v súlade so schengenskou dohodou o voľnom cezhraničnom pohybe.

Podľa agentúry DPA plánuje Holandsko od 1. januára 2012 zaviesť na 15 hraničných priechodoch s Nemeckom a s Belgickom kamery pre nepretržité dohliadanie prekračovania hranice. Podľa holandskej polície by kamery nezaznamenávali tváre vodičov, ale iba vozidlá. Cieľom je vraj zamedziť obchodovaniu s ľuďmi a nelegálnemu prisťahovalectvu.

Tento rok vyvolali v Európskej únii pobúrenie plány dánskej vlády na sprísnenie kontrol na hraniciach s Nemeckom a so Švédskom. Sprísnené opatrenia zaviedol v máji menšinový kabinet bývalého premiéra Larsa Lökkeho Rasmussena na nátlak populistickej Dánske ľudovej strany. V októbri však kontroly zrušila nová vláda premiérky Helle Thorningovej-Schmidtovej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu