Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Rumunsku a Bulharsku hrozí izolácia: Nechcú ich v Schengene

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

AMSTERDAM/BRUSEL – Holandsko sa bude snažiť, aby európske návrhy o pripojenie Bulharska a Rumunska k schengenskej zóne voľného pohybu osôb neprešli, vyhlásil na pôde holandského parlamentu minister pre imigráciu Gerd Leers, citovaný tlačovou agentúrou ANP.

"Holandsko bude môcť na budúci týždeň použiť právo veta," povedal holandský minister vo štvrtok večer pred poslancami, pričom pripomenul, že Európska komisia bude na budúci týždeň riešiť otázku vstupu oboch balkánskych krajín do schengenského priestoru.

Vo svojom zdôvodnení uviedol, že holandská vláda je znepokojená skutočnosťou, že ani jedna z dvoch menovaných krajín nebojuje účinne s korupciou, čo potvrdila aj výročná správa Európskej komisie, zverejnená v lete.

Minister Leers uviedol pred poslancami, že Holandsko nie je v tomto úsilí osamotené, keďže rovnaké stanovisko zastáva aj Fínsko.

Na dnešnej tlačovej konferencii v Bruseli, počas ktorej eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová predstavila nové návrhy komisie na posilnenie riadiaceho mechanizmu schengenského priestoru, sa novinári pýtali na avizované holandské veto. Komisárka odpovedala, že vec sa začala riešiť.

"Nakoľko viem, poľské predsedníctvo EÚ vyvíja intenzívne úsilie, aby sa veci dali do poriadku," odpovedala komisárka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu