Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Spotreba kokaínu a marihuany v EÚ klesá, zabíja heroín

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA) zverejnilo dnes výročnú správu za rok 2011, v ktorej poukazuje na pomernú stabilitu v užívaní drog v Európe.

Podľa správy existujú pozitívne náznaky, že užívanie kokaínu zrejme dosiahlo už svoj vrchol a užívanie marihuany medzi mladými ľuďmi naďalej klesá. Avšak tieto náznaky stability v užívaní etablovanejších drog sú vyvážené objavením nových hrozieb.

Medzi nové hrozby patria zvýšená dostupnosť syntetických drog, prudký nárast výskytu nových látok a rozšírené užívanie viacerých druhov drog súčasne.

V správe EMCDDA sa takisto poukazuje na nové obavy z možnosti vypuknutia HIV medzi mladými ľuďmi, ktorí drogy užívajú vnútrožilovo. "Vítam najnovšiu správu EMCDDA. Zatiaľ čo vzhľadom na užívanie kokaínu a marihuany sa vyskytujú určité pozitívne trendy, musíme zostať ostražití najmä vzhľadom na užívanie novších, syntetických látok," uviedla európska komisárka pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová.

Podľa nej musia orgány presadzovania práva naďalej pokračovať v prenasledovaní skupín organizovanej trestnej činnosti, ktoré stoja za obchodovaním s drogami. Komisárka dodala, že Európska komisia bude aj naďalej intenzívne podporovať tento program.

 "Z tohto dôvodu i ja čoskoro navrhnem predpisy zamerané na konfiškáciu a vymáhanie majetku zo závažnej trestnej činnosti vrátane obchodovania s drogami," upozornila Malmströmová.

Podľa štúdie Európskej komisie okolo 14,5 milióna Európanov vo veku 15-64 rokov skúsilo počas svojho života kokaín a zhruba štyri milióny ho užili vlani.

Najnovšie štúdie o užívaní kokaínu odhaľujú pozitívne znaky v najpostihnutejších krajinách. V Dánsku, Španielsku, Taliansku a Británii - štyroch z piatich krajín, kde je kokaín najviac rozšírený - hlásia za posledný rok určitý pokles v jeho užívaní medzi mladými ľuďmi vo veku 15–34 rokov.

Okolo 78 milióna Európanov – jeden z piatich dospelých vo veku od 15 do 64 rokov – skúsilo počas svojho života marihuanu; okolo 22,5 milióna ho užilo vlani. To znamená, že marihuana (canabis) je v Európe najbežnejšie konzumovanou nelegálnou drogou. Avšak posledné európske údaje potvrdzujú všeobecný stabilizujúci alebo klesajúci trend v užívaní tejto látky medzi mladými ľuďmi.

Látka, ktorá v EÚ stále spôsobuje najväčší počet chorôb a prípadov smrti súvisiacich s drogami, je heroín. EMCDDA odhaduje, že v EÚ a Nórsku je vyše 1,3 milióna pravidelných užívateľov opiátov. Približne polovica užívateľov drog, ktorí nastupujú na špeciálnu liečbu v Európe, uvádza opiáty ako primárnu problémovú drogu.

Dnešná správa poukazuje na nové obavy z užívania iných opiátov, než je heroín, a z možnosti vypuknutia HIV medzi mladými ľuďmi, ktorí drogy užívajú vnútrožilovo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu