Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Varovanie experta: Euro prehlbuje rozdiely, chudobných "ničia" boháči!

Skončíme na ulici?
Skončíme na ulici? (Zdroj: SITA)

PRAHA - Gréci sa radšej sami vzdajú eura, než aby prijali drastické opatrenia na ozdravenie ekonomiky. Tvrdí to ekonomický expert z Centra pre európske politické štúdiá v Bruseli Diego Valiante. Spoločná európska mena podľa neho prispieva k prehlbovaniu rozdielov medzi bohatými a chudobnými krajinami Európy. Zatiaľ čo Nemecko a severské krajiny za krízy zvyšujú export a majú prebytky obchodnej bilancie, periférne krajiny eurozóny prehlbujú straty.

"Krajiny ako Grécko, Taliansko či Francúzsko nemôžu cenami konkurovať vyššej nemeckej či fínskej kvalite," povedal pre ihned.cz Valiante. Odkazuje pritom na príklad Argentíny, ktorá sa snažila skrotiť vysokú infláciu pevným naviazaním kurzu pesos na dolár. Americkej kvalite ale konkurovať nemohla. Onedlho krajina vytvorila obrovský obchodný deficit a zbankrotovala.

Medzinárodný menový fond vo svojej správe z roku 2003 ako poučenie z argentínskej krízy výslovne uvádza: "Výmenný kurz musí zodpovedať ekonomickej a politickej realite krajiny."

"Krajiny ako Grécko tak môžu zvýšiť konkurencieschopnosť jedine znižovaním miezd a škrtmi v rozpočtoch. Konkurenčná medzera bude štáty na periférii nútiť k natoľko drastickým opatreniam, že ich obyvatelia radšej štrajkami a protestami donútia vlády, aby eurozónu opustili," tvrdí Diego Valiante.

Ak bude chcieť Európa spoločnú menu udržať, jedinou cestou do budúcnosti je federalizácia, teda prerozdeľovanie medzi bohatšími a chudobnejšími regiónmi, spoločná fiškálna aj ekonomická politika. Federácia by musela fungovať na základe jasných, vopred dohodnutých pravidiel, nie tak, aby veriteľské krajiny diktovali pravidlá dlžníkom, domnieva sa expert.

Dôraznejšiu úlohu v súčasnej kríze by zatiaľ podľa Valianta mala zohrať Európska centrálna banka. Ak chce upokojiť trhy, musí predstaviť skutočne ambiciózny a transparentný plán podobný "kvantitatívnemu uvoľňovaniu" amerického Fedu.

"ECB má teraz stále veľmi dobrú bilanciu, môže intervenovať až do výšky 1,5 bilióna eur, bez toho, aby musela tlačiť nové peniaze," tvrdí Valiante. Namiesto nakupovania štátnych dlhopisov by mohla nakupovať dlhopisy bánk, a tak im posilniť aktíva, čo by výrazne upokojilo situáciu, odporúča.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu