Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Dokončili Kaddáfího pitvu, zomrel na strelné poranenia

Telo Muammara Kaddáfího Zobraziť galériu (3)
Telo Muammara Kaddáfího (Zdroj: SITA)

MISURÁTA - Zvrhnutý líbyjský diktátor Muammar Kaddáfí zomrel na zranenia spôsobené strelnou ranou. Tvrdí to podľa agentúry Reuters súdny lekár, ktorý sa v noci na dnešok v Misuráte zúčastnil pitvy. Kaddáfí bol chytený a zabitý vo štvrtok.

 "Zomrel kvôli strelnej rane. Je to evidentné," povedal lekár. Nespresnil však, či išlo o zranenie, ktoré mal diktátor na ľavom spánku a ktoré bolo viditeľné, keď Kaddáfího telo mohla vidieť verejnosť.

"Je ešte niekoľko otázok. Odovzdáme správu generálnemu prokurátorovi. Ale všetko bude zverejnené. Nič sa nebude skrývať," uistil lekár.

Pitva bola vykonaná v márnici mesta Misuráta, asi 200 kilometrov od Tripolisu. Miestni činitelia tvrdia, že Kaddáfího telo bude teraz vrátené do chladiarenskej miestnosti jedného z misurátských obchodných stredísk, kde bolo už predtým vystavené pre verejnosť.

Povstaleckí velitelia v Misuráte ešte v sobotu odmietali možnosť pitvy, hoci silneli pochybnosti o okolností diktátorovej smrti a zo zahraničia sa ozývali výzvy, aby všetko bolo dôkladne vyšetrené.

Podľa oficiálnej povstaleckej verzie bol Kaddáfí chytený na úteku zo svojej rodnej Syrty; smrteľné zranenia vraj utrpel pri prevoze do Misuráty pri prestrelke medzi povstalcami, ktorí ho eskortovali, a Kaddáfího vernými. Na internete sú ale videonahrávky ukazujúce, ako niekdajšieho líbyjského vodcu bezprostredne po jeho zadržaní vláči a bije ozbrojený dav. To posilnilo špekulácie, že Kaddáfí bol zastrelený pri lynčovaní.

Povstalecký premiér Mahmúd Džibríl v rozhovore pre BBC vyslovil poľutovanie nad tým, že Kaddáfí zahynul, a povedal, že by dal prednosť tomu, aby sa diktátor mohol zo svojich činov zodpovedať pred súdom.

Líbyjske vedenie ešte v piatok tvrdilo, že Kaddáfí bude mať riadny moslimský pohreb. V sobotu bol ale oznámený odklad pohrebu, údajne kvôli sporom o umiestnení hrobu. Predstavitelia povstalcov nakoniec tvrdili, že telo bude odovzdané rodine. Medzitým stovky ľudí stáli v rade v obchodnom centra, kde si mohli prezrieť a vyfotografovať Kaddáfího zakrvavenú mŕtvolu ležiacu na podlahe chladiarenskej miestnosti.

Na jeho tele boli dobre viditeľné strelné zranenia na hrudi, na bruchu a na ľavej strane hlavy. Podľa Reuters strážcovia stojaci u Kaddáfího tele neskôr otočili jeho hlavu, aby nebolo tak viditeľné strelné poranenia na ľavej strane lebky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu