Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Mladý povstalec tvrdí, že zastrelil Kaddáfího

Mŕtvy Kaddáfí Zobraziť galériu (2)
Mŕtvy Kaddáfí

BRUSEL - Okolnosti smrti bývalého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího stále nie sú presne známe, ale istý líbyjský mladík patriaci k povstaleckým jednotkám tvrdí, že to bol on, kto zastrelil unikajúceho plukovníka. Uviedla to dnes belgická tlačová agentúra Belga.

Zatiaľ je známe iba to, že bojovníci Prechodnej národnej rady (NTC) vo štvrtok 20. októbra zajali Kaddáfího živého v Syrte, no krátko na to bol už mŕtvy. Na jeho tele vidieť diery po guľkách v hrudi, bruchu a na ľavej strane hlavy. Svedectvo, ako k tomu došlo, poskytol 22-ročný Sanad as-Sádik al-Urajbí z povstaleckej brigády z líbyjského mesta Benghází.

Podľa videozáberov, na ktoré sa odvoláva Belga a ktoré boli zavesené na internete ešte v piatok, sa líbyjský mladík vystatuje tvrdením, že zajal Kaddáfího krátko pred tým, ako ho dvoma výstrelmi - do hrude a do hlavy - usmrtil. Jeho spolubojovníci na videozábere ukazujú prsteň a zakrvavenú vestu, ktoré patrili bývalému vodcovi. Na prsteni bol vygravírovaný dátum 10. september 1970 a meno druhej Kaddáfího manželky Safíje. Dátum pripomínal ich svadobný deň.

Mladý bojovník na videozázname hovorí, že na bývalého vodcu vystrelil, keď ho chcela prevziať iná skupina bojovníkov, pôvodom z Misuráty. "Vystrelil som dve rany. Jednu pod podpazušie a druhú do hlavy. Ale nezomrel hneď. Trvalo mu to asi polhodiny," tvrdí vo svojom svedectve povstalecký bojovník. Podľa jeho svedectva mu Kaddáfí po prvej rane povedal, prečo naňho strieľa, veď mu môže byť synom, a po druhej rane ešte stihol zavolať "Som ako tvoj otec!" Potom povstalec ťažko zraneného Kaddáfího stiahol za vlasy na zem.

Podľa iného svedectva, ktoré priniesol spravodajský portál stanice Sky News, ďalší mladý povstalec menom Hammád Muftí Alí tvrdí, že keď vytiahli bývalého vodcu z úkrytu, ten svojim väzniteľom začal ponúkať veľa zlata a peňazí, ak mu zachránia život. "Vytiahli ho z rúry a sácali doň. Tvrdil, že nám dá, čo len chceme, ak mu ušetríme život. Tvrdil, že má pre nás veľa zlata a peňazí. Bol zbitý a zranený, veľa krvácal," uvádza aj taliansky denník Corriere della Sera slová Hammáda Muftího Alího.

Podľa niektorých správ sa Kaddáfího majetok odhaduje na 200 miliárd dolárov v hotovosti a zlate, ktoré by mali byť uložené na kontách rôznych bánk po celom svete. Medzinárodný menový fond (MMF) už informoval, že Líbya má okolo 140 ton uschovaného zlata, pričom najväčšia časť z neho je v trezoroch tripoliských bánk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu