Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Úrady plánujú tajný pohreb Muammara Kaddáfího

Zabitý Muammar Kaddáfí
Zabitý Muammar Kaddáfí

LONDÝN - Nové líbyjské úrady pripravujú v piatok tajný pohreb zvrhnutého lídra Muammara Kaddáfího, ktorý by sa mal uskutočniť o niekoľko hodín. Podľa korešpondenta BBC sa však líbyjskí predstavitelia zatiaľ nedohodli, kde a ako zabitého Kaddáfího uložia k odpočinku.

Jeho telesné pozostatky sa údajne stále nachádzajú v meste Misráta, kam ho previezli po jeho zadržaní a zastrelení v meste Syrta. Kaddáfího smrť oslavovali ľudia v Líbyi po celú noc.

Kaddáfího vo štvrtok strelili do hlavy pri prestrelke medzi jeho stúpencami a odporcami. Premiér prechodnej vlády Mahmúd Džibríl jednoznačne poprel, že by ho vojaci vládnej armády popravili. Bývalého diktátora podľa neho chytili v kanalizačnej rúre na predmestí prímorského mesta a odviedli do dodávky. "Keď sa vozidlo začalo hýbať, dostalo sa do prestrelky medzi Kaddáfího bojovníkmi a povstalcami a bol postrelený do hlavy," uviedol de facto premiér.

V Syrte vo štvrtok zahynul aj Kaddáfího syn Mutasím, ktorý šéfoval za otcovho režimu Národnej bezpečnostnej rade. Jeho telesné pozostatky ukázali v líbyjskej televízii a teraz sa tiež nachádzajú v Misráte. Podľa viacerých správ sa s Kaddáfím ukrýval v Syrte aj jeho ďalší syn Sajf al-Islám, o jeho osude však kolujú rôzne informácie. Podľa niektorých správ je mŕtvy. Minister spravodlivosti Muhammad al-Alági však povedal, že Sajfa al-Isláma zadržali a previezli do nemocnice so zranením nohy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu