Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Drastické VIDEO: Ukázali Kaddáfího telo s prestrelenou hlavou!

Kaddáfí ma na čele stopy po guľkách
Kaddáfí ma na čele stopy po guľkách (Zdroj: YouTube)

TRIPOLIS - Telo bývalého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, ktorý bol vo štvrtok chytený a zabitý, podľa denníka The New York Times v noci na dnešok vystavovali v Misuráte, aby sa miestni mohli presvedčiť, že diktátor je mŕtvy. Na internete sa dokonca objavili drastické zábery, ktoré by mali dokazovať, že Kaddáfího zastrelili z bezprostrednej blízkosti. Organizácia Amnesty International vyzvala na nezávislé vyšetrovanie okolností smrti a líbyjskí predstavitelia, ktorí sú podozriví zo spáchania závažných porušení ľudských práv "počas tohtoročného povstania a pred ním", majú čeliť spravodlivosti.

Informácie o posledných chvíľach Kaddáfího života sú stále rozporuplné, rôzne zdroje sa len zhodujú, že zvrhnutý líbyjský vládca prišiel o život pri pokuse o útek zo Syrty. Podľa agentúry Reuters sa Kaddáfí vo štvrtok tesne pred svitaním pokúsil v kolóne niekoľkých desiatok vozidiel utiecť z obkľúčeného mesta. Ďaleko sa však nedostal, pretože kolónu asi o 08:30 SELČ zasiahli rakety z lietadiel NATO. Podľa jedného z činiteľov aliancie rakety vypálila buď francúzska stíhačka, alebo americké bezpilotné lietadlo.

Reuters uviedol, že na mieste, vzdialenom zhruba tri kilometre západne od Syrty, zostalo po zásahu na ceste asi 15 spálených automobilov s automatickými zbraňami na strechách. Vnútri vozidiel a okolo nich bolo asi 50 tiel.

Jeden z Kaddáfího osobných strážcov televízii Al-Arabíja povedal, že sa kolóna po útoku rozdelila do skupín, z ktorých každá sa vydala inou cestou. Bývalý líbyjský diktátor sa potom podľa bojovníkov povstaleckej Prechodnej národnej rady (NTC) spolu s niekoľkými svojimi mužmi ukryl do kanalizačného potrubia, kde ich obkľúčili protivníci.

"Jeden z Kaddáfího mužov vyšiel von s puškou nad hlavou a volal, že sa vzdáva, ale hneď, ako uvidel moju tvár, začal na mňa strieľať," rozprával jeden z bojovníkov NTC, podľa ktorého potom asi Kaddáfí musel nariadiť, aby zastavili paľbu. "Môj pán je tu, môj pán je tu. Muammar Kaddáfí je tu a je zranený," kričal vraj Kaddáfího verný.

"Išli sme dovnútra a vytiahli Kaddáfího. Hovoril: 'Čo sa deje? Čo sa deje?'. Potom sme ho vzali a dali do auta." Keď bojovníci Kaddáfího chytili, bol vraj už zranený na nohe a na chrbte.

Takúto verziu dolapenia bývalého líbyjského vodcu v zásade potvrdili aj ďalší bojovníci, ktorí sa podieľali na jeho zadržaní. Jeden z nich ale tvrdil, že zranenie Kaddáfímu spôsobil jeden z jeho strážcov, ktorý ho vraj strelil do hrude.

Ako presne Kaddáfí, ktorý vraj prosil o milosť, zomrel, však stále jasné nie je. Podľa oficiálnej verzie NTC zahynul pri prevoze do nemocnice v prestrelke medzi svojimi stúpencami a povstalcami, potom čo utrpel strelné poranenia hlavy.

Podľa patológa Michaela Badena, ktorého cituje The New York Times, však stopy po guľkách na Kaddáfího hlave ukazujú skôr na to, že bol zastrelený z bezprostrednej blízkosti. Tomu by zodpovedalo aj tvrdenie jedného z činiteľov NTC, ktorý pod podmienkou anonymity Reuters povedal, že Kaddáfí bol povstalcami kruto zbitý a potom zastrelený.

 

Video nie je vhodné pre maloletých divákov a ľudí so slabšími povahami

Zastrelený Kaddáfí

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu