Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sociálne problémy Grékov: Ľudia myslia na samovraždu!

Zadĺžený muž sa pokúsil o samoupálenie Zobraziť galériu (6)
Zadĺžený muž sa pokúsil o samoupálenie

ATÉNY - Jedného skorého rána minulý týždeň sa Jorgos Barkuris posadil k počítaču vo svojom aténskom byte a zadal do vyhľadávača Google slovo "samovražda". Prepustený z práce v šesťdesiatich rokoch si bol istý, že sa mu nepodarí zohnať iné zamestnanie v krajine, kde je úroveň nezamestnanosti skoro 17 percent a stále stúpa, napísal spravodajský server BBC News.

Bez pomoci príbuzných alebo priateľov by bolo otázkou niekoľkých týždňov, ako ho majiteľ vysťahuje z bytu pre neplatenie nájomného. "Najhoršie boli noci," povedal. "Začal som premýšľať, akú mám budúcnosť. Či by nebolo lepšie proste umrieť v spánku, ale to sa nestalo, a tak som začal uvažovať o tom, že sa zabijem sám."

A práve po jednej podobnej noci začal online pátrať po jednoduchom spôsobe, ako skoncovať so životom. Našťastie pre neho prvá vec, na ktorú narazil, bola grécka linka pomoci pre predchádzanie samovrážd.

Dobrovoľníci tejto mimovládnej organizácie prijímajú štyrikrát vyšší počet hovorov od začiatku gréckej krízy a tento rok zaznamenali zatiaľ najväčší nárast, pričom mnohí z volajúcich hovoria práve o ekonomickej neistote ako o hlavnej príčine svojho trápenia.

Minulý mesiac grécky minister zdravotníctva Andreas Loverdos oznámil, že sa počas prvých mesiacov tohto roka počet samovrážd mohol zvýšiť až o 40 percent.

"V skutočnosti je pravdepodobné, že tieto čísla sú ešte omnoho vyššie," povedala BBC psychologička Eleni Bekiariová.

"Mnoho volajúcich nám hovorí, že sa chystajú zísť s autom z útesu alebo naraziť do skaly, aby to vyzeralo ako nehoda a ich rodina a okolie sa nikdy nedozvedeli, že to bola samovražda," dodala Bekiariová.

Pre iných je ale tlak taký, že sa rozhodnú prejaviť svoje utrpenie veľmi verejným spôsobom. To bol napríklad prípad solúnskeho podnikateľa Apostolusa Polyzonisa, ktorý sa minulý mesiac zapálil pred svojou bankou.

Vďaka dobrovoľníckej mimovládnej organizácue Klimace ale dostal Jorgos Barkuris záchranný pás. Organizácia ho požiadala, aby pracoval ako dobrovoľník pre jej rozhlasovú stanicu a sľúbila mu pomôcť s jeho problémom s bývaním.

Prvýkrát sa zase dokázal usmiať. Každé ráno, keď má dôvod vyjsť z domu, cíti sa ako iný človek, ako užitočný člen spoločnosti, povedal BBC. "Viem, že v Grécku sú tisíce ľudí, ktorí prechádzajú rovnakou skúsenosťou ako ja. Chcel by som ale zdôrazniť, že naše problémy sú sociálne - nie psychické," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu